Festival subverzivnog filma “Plan B” od subote u Domu omladi

BEOGRAD – Festival subverzivnog filma “Plan B” počinje u subotu, 19. septembra, i trajaće do 10. oktobra na terasi Doma omladine u Beogradu.

Peto izdanje poznate filmske smotre i dalje je posvećeno subverzivnosti “malih” filmova, nezavisnih filmskih produkcija i radionica.
Pod sloganom “Cinéma vérité Srbija”, novo izdanje će biti posvećeno čuvenoj radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja je u Srbiji prvi put održana 2004. godine.
Tokom godina ova radionica je stvorila 11 filmskih reditelja, koji su i profesori prestižnih fakulteta od Amerike do Beograda, selektori i direktori značajnih filmskih festivala, a njihovi filmovi osvajali su mnoge nagrade na smotrama širom sveta i prikazivani su na televizijama.
U četiri termina subotom, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih dela.

Na prvoj projekciji, u subotu 19.09. u 20 sati na terasi Doma omladine (u slučaju lošeg vremena u Tribinskoj sali), na repertoaru su tri dokumentarca, a ulaz je uvek slobodan.

Naslov “Preko” Barbare Tolevske vodi publiku u standarne redove ispred zapadnoevropskih ambasada, gde se nije ništa bitno promenilo za poslednjih 16 godina, “Nova vest” Ive Kljakić pripoveda na vrlo suptilan način o religioznosti kao univerzalnoj ljudskoj osobini čak i kada su ljudi ateisti.

Autor Staša Tomić će predstaviti film “Tatin auto” tog prvog dana, a govori o najvrednijoj uspomeni koja mu je ostala posle tragičnog odlaska oca.

Kroz sve filmove prati se zapravo čitav razvojni put svakog od 11 autora, i s njima se vodi razgovor kuda dalje idu i da li možda neki od njih više nisu u filmskim vodama.
Festival subverzivnog filma “PLAN B” nastao je pre pet godina u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno značajnih tema u aktuelnim filmovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar