Filharmonija svira dela Mocarta, Bernštajna i Stravinskog

BEOGRAD – Beogradska filharmonija nastupiće sa prvim flautistom Izraelske filharmonije Gi Ešedom pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala, 10. decembra u Kolarcu, najavili su iz BF.

Različite slike noći objedinjuju sva dela na programu, a orkestar izvodi kompozicije Mocarta, Bernštajna i Stravinskog.

Predstojeći koncert u potpunosti prikazuje trend ove filharmonijske sezone u kojoj nastupaju muzičari dobro poznati publici uz predstavljanje novih zvezdi.

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa Gi Ešed, prvi flautista Izraelske filharmonije, a bio je na istoj poziciji u orkestru Mađo Muzikale Fjorentino koji predvodi Zubin Mehta.

Dok Kristijan Mandeal, najveći rumunski dirigent, karijere duge preko četiri decenije i nekadašnji đak Karajana i Čelibidakea, sa Beogradskom filharmonijom nastupa čak po 34. put.

Filharmoničari će izvesti veoma neobičnu repertoarsku kombinacija koju prožimaju slike noći, od serenade, preko nesanice do horora.

Mocartova „Serenata notturna“ donosi gracioznost i svečanu atmosferu zabava na otvorenom, dok je Bernštajnov koncert za flautu „Halil“ sasvim suprotnog raspoloženja. Napisano za izraelskog flautistu poginulog u Jom Kipur ratu, ovo delo donosi teške trenutke noći – noćne more, nesanice, strahove, ali i značaj umetnosti za život i nadu u mir.

Priča o lutki „Petruški“ Stravinskog koja je donela revoluciju u istoriji muzike, kulminira u poslednjoj sceni noći, kada se događa tragično ubistvo izazvanom ljubomorom iz strasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar