Filipović:Vojnov kampanjom poništio konkurs FCS

BEOGRAD – Reditelj Stevan Filipović uputio je pismo Ministrarstu kulture i Filmskom centru Srbije povodom poništavanja konkursa Filmskog centra, na kojem je sredstva dobio i njegov film „Pored nas“, što je, kako navodi Filipović, rezultat kampanje samopromocije i autoviktimizacije Dimitrija Vojnova.

Povod svemu je raskid sporazuma o finansiranju između Filmskog centra i producenta filma Mezimica, za koji je scenario napisao Vojnov, a potom je, navodi Filipović, Vojnov u medijima sebe pozicionirao kao žrtvu i disidenta, a ljude u Filmskom centru kao „zle i korumpirane“.

Kampanja samopromocije i auto-viktimizacije Vojnova je uspela, poluga za pritisak na institucije je stvorena, a mediji su postali, svesni ili nesvesni, saučesnici u šteti koju je Vojnov u svojoj beskrajnoj pohlepi naneo ekipi našeg i ostalih dobitničkih filmova, piše Filipović.

Konkurs Filmskog centra Srbije, naime, „vraćen je na ponovno odlučivanje“, a Filipović na početku pisma napominje da se obraća javnosti iz duboko ličnih razloga.

On napominje da je, pored ostalih, i njegov film Pored nas prošao na tom konkursu, „prvi put posle 14 godina i ignorisanja od strane svih komisija na glavnim konkursima FCS u tom periodu, posle skoro 200. 000 gledalaca mojih filmova u bioskopima, miliona gledalaca na televizijama, i Zlatne arene u Puli“.

Filipović navodi da je, „posmatrano sa strane, zaista teško reći šta je dovelo producenta filma Mezimica, Svetozara Cvetkovića, do toga da sporazumno potpiše ugovor o prestanku saradnje sa FCS na ovom filmu, ili izbacuje navodne „antisrpske“ elemente iz scenarija“

„Ipak, čak i da su glasine o eventualnim pritiscima „odozgo“ tačne, a to ne može da potvrdi niko osim Cvetkovića, koji tu verziju negira, već tvrdi da je sam Vojnov pismom FCS tražio da se obustavi podrška filmu, a glumac Miloš Biković bio sprečen da ispoštuje rokove zbog kašnjenja izazvanih ovim sporom, Vojnov u samom startu obrće priču, i ‘prodaje’ navedeni sled okolnosti kao nekakvu direktnu državnu cenzuru i zabranu, usmerenu na njega lično, nalik zabranama koje su se dešavale u vreme Crnog talasa. Takođe, film, koji je zapravo žanrovski triler, lišen bilo kakvog političkog sadržaja koji bi uopšte mogao da bude sporan, on na ovaj način, između redova, plasira kao par excellence politički, što jednostavno nije istina“, navodi u pismu Filipović.

Za njega nema dileme da je Vojnov ovim nastupima uspešno otvorio front prema FCS-u, i sebe pozicionirao kao žrtvu i disidenta, a njih kao „zle i korumpirane“.

„Naravno, vrhunska je ironija kad se Vojnov predstavlja kao žrtva režima koji „zabranjuje antisrpske filmove“, a još veća da su mediji listom nekritički naseli na taj spin. A samo par google pretraga pokazuje da je upravo Vojnov taj koji je pomenutu terminologiju i ideologiju preneo u oblast kinematografije, godinama nazivavši kolege „izdajnicima“ a filmove „antisrpskim“. Na kraju se u medijima stvar svela na crno-belo – jedni mediji blate Vojnova, drugi pričaju kako „Vučić cenzuriše filmove“. U gubljenju nijansi se naravno izgubila priča o ličnim interesima, biografiji Dimitrija Vojnova, i svemu što je do tog trenutka govorio i radio“ piše Filipović.

On u pismu ocenjuje da je interes ključna reč u celoj ovoj priči i potom opisuje šta se zapravo desilo sa konkursom FCS koji je kako kaže Vojinov „spinovanjem uspeo da obori“.

„Od trenutka objavljivanja rezultata, zajedno sa još dva gubitnika konkursa, Bojanom Maljević i Milanom Todorovićem, on započinje neprekidnu online kampanju protiv direktora FCS Bobana Jevtića, novoizabranog Upravnog odbora, dobitnika konkursa među kojima sam se, našao i ja, sa filmom „Pored nas“. Ovo je prethodilo bilo kakvoj priči o „zabrani“ filma „Mezimica“. Kampanju nastavlja u tradicionalnim medijima, koji potpuno nekritički objavljuju njegove cinične paškvile o „diskriminaciji njegovog scenarija zbog anti-NATO stava“. Niko mu ne postavlja pitanje da li je i jedan član komisije, koju čine istaknuti filmski radnici poput selektora FEST-a i direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, producentkinje Nikoline Vučetić-Zečević, reditelja Svetislava Bate Prelića ili distributerke i producentkinje Dragane Tešić, ikad javno istupio/la sa „pro-NATO“ stavom? Ili, u ovom slučaju, čak bukvalno bilo kakvim „tvrđim“ političkim stavom? Odgovor je naravno – ne, ali to više nije ni bitno, u trenutku kad je kleveta izrečena i „prodata““ piše Filipović.

Prema njegovim rečima, „na kraju balade, posle intenzivne kampanje i medijskog pritiska, formalna žalba gubitnika konkursa, odbijena od UO FCS, stiže do Ministarstva kulture i informisanja.

„Ovde bi bilo fer navesti da je šteta dobitnicima konkursa već napravljena, jer je jako teško govoriti o nepristrasnosti institucija, ako su one sve vreme izložene neprekidnoj medijskoj baražnoj vatri. Ipak, Ministarstvo u svom rešenju ne prihvata navode o političkoj cenzuri i nekompetentnosti članova komisije, usvajajući samo tri proceduralne primedbe“ piše Filipović.

Koliko je su licemerne tvrdnje Vojnova o „borbi za pravdu“, piše Filipović pokazuje i činjenica da nije imao nikakve zamerke na eventualne sukobe interesa upravo one komisije koja mu je svojevremeno dodelila novac za „Mezimicu“, a u kojoj je sedeo njegov najbliži prijatelj i saradnik Danilo Bećković.

„Na kraju je kampanja samopromocije i auto-viktimizacije uspela, poluga za pritisak na institucije je stvorena, a mediji su na ovaj način postali svesni ili nesvesni saučesnici u šteti koju je Vojnov u svojoj beskrajnoj pohlepi naneo ekipi našeg i ostalih dobitničkih filmova. Dok je predmet vraćen na ponovno odlučivanje – mi nemamo pravo da apliciramo na strane fondove, ne možemo da pregovaramo sa partnerima, niti sprovodimo sve ostale aktivnosti koje su neophodne fazi priprema za snimanje. I naravno – ostajemo izloženi realnom riziku da će naš film, na kraju balade, u promenjenim uslovima, i pod daljim pritiscima, možda izgubiti sredstva koja je dobio“ piše Filipović.

On zbog svega apeluje na medije kao i na FCS i Ministarstvo kulture da se postave odgovorno, i u ovom slučaju zaštite integritet institucija i ne dozvole da se agresivnim medijskim kampanjama utiče na rezultate konkursa prilikom ponavljanja procedure.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar