Film Murina dobitnik MIOB nagrade na Paliću

PALIĆ – Film „Murina“ hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović dobitnik je MIOB New Vision nagrade koja joj je dodeljena na Festivalu evropskog filma Palić.

Nagrada se dodeljuje evropskim filmovima novih obećavajućih reditelja, s izuzetnim kinematografskim pristupom i umetničkim rukopisom, a Alamat Kusijanović za „Murinu“ uz 3.000 evra dobija i poziv za prikazivanje na festivalima članova MIOB mreže.

„Murina“ je prikazana u utorak u specijalnom programu Palića, a u sredu uveče tokom programa na Letnjoj pozornici u video snimku su direktorke festivala „Crošing Europe“ iz Linca Sabine Gebetsrojter i Katarina Ridler u obrazloženju odluke, između ostalog, istakle je film „napeta psihološka drama o odrastanju“.

Prema njihovim rečima, film iskazuje „suptilan, ali snažan stav o mizoginiji i ličnim izborima“, dok je rediteljka takođe putem video snimka poručila da se nada skorašnjem dolasku na Palić.

U filmu koji je prošle godine u Kanu osvojio nagradu „Camera d’Or“ za najbolji debitantskom filmu, igraju Gracija FIlipović u glavnoj ulozi, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Klif Kurtis i drugi.

Mrežu MIOB čini sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji koji se održavaju u Trstu, Sevilji, Lincu, Kotbusu, Viljnusu, kao i francuski Lez Ark i Palić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar