Film „Potreba za mržnjom“ na 27. Sarajevo Film Festivalu

BEOGRAD – Dokumentarni film „Potreba za mržnjom“, čiji scenario i režiju potpisuje Filip Čolović, biće prikazan u takmičarskom programu 27. Sarajevo Film Festivala, saopštili su organizatori manifestacije.

Ovo ostvarenje je u Srbiji premijerno prikazano prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs i ove godine na 68. Martovskom festivalu na kojem je proglašeno za najbolji dugometražni dokumentarni film, a prikazivanjem na predstojećem festivalu u Sarajevu doživeće regionalnu premijeru.

Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu: Čolović je 2013. godine izgubio svog brata Fedora nakon što ga je obezbeđenje beogradskog splava „Saund“ naočigled posetilaca tuklo do smrti.

U filmu su pored ubistva Fedora Frimermana obrađeni i slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučajevi keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija Alekse Jankovića iz Niša.

Kroz ove i druge slučajeve Čolović istražuje kako se stvara i širi mržnja i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Svoju podršku ovom filmu dao je Filmski centar Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar