Film “Živ čovek” na festivalu u Kotbusu od 3. novembra

BEOGRAD – Najnoviji film Olega Novkovića “Živ čovek” biće premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kotbusu, koji će biti održan od 3. do 11. novembra, saopštio je Filmski centar Srbije, iz Beograda.

Nemački grad biće 30. put domaćin filmskim umetnicima iz sveta, a ovog puta u selekciji Takmičarskog programa nalazi se 12 istočnoevropskih dugometražnih igranih filmova kojima može pripasti Glavna nagrada i Nagrada za najboljeg reditelja.

Filmska drama po scenariju Milene Marković, a u režiji Novkovića, nastala je zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije (FCS).

U istom programu takmičiće se još jedan srpski film – “Oaza” reditelja Ivana Ikića, ostvarenje koje je imalo svetsku premijeru u zvaničnom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji.

Tu je i manjinska srpska koprodukcija – celovečernji igrani film “Mater” Jureta Pavlovića, prikazan na FEST-u i na Festivalu evropskog filma Palić.

I ta dva ostvarenja su nastala uz podršku FCS.

Kako navode autori filma, “Živ čovek” je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokušava da vrati slobodu, a šta je zapravo sloboda, i kada je čovek živ, o tome upravo govori ovaj film.

Spisateljica Marković i režiser Novković do nedavno su bili aktuelni sa krimi serijom “Močvara”, dok su zajedničkim snagama takođe potpisali prethodne filmove za bioskop – “Sutra ujutro”, “Beli, beli svet”, “Otadžbina”, kao i dokumentarac “Rudarska opera”.

Reditelj je realizovao i filmove – “Kaži zašto me ostavi” i “Normalni ljudi”.

Po završetku snimanja tokom 2019, glavni glumac Nikola Đuričko, koji uveliko živi u SAD, gde pokušava da izgradi karijeru na novim temeljima, nije krio zadovoljstvo zbog rada na ovom projektu.

„Moram da priznam da s nestrpljenjem očekujem da vidim ceo film kad bude završen, i moj prvi utisak je da smo napravili jedan veoma zanimljiv, pametan, emotivan i pravi rokenrol film”, rekao je Đuričko.

Napominje da je Milena Marković napisala odličan scenario i posebno vrhunsku ulogu Đele, karakter kojeg on tumači i sve vreme nosi film.

“Moju suprugu igra Nada Šargin, koja je još jednom potvrdila da je u vrhuncu svoje forme, Bojan Žirović igra mog drugara i mislim da se naš privatni odnos samo preslikao na film. Želeo bih da pomenem i mlade glumce koje ćete imati prilike da vidite a to su: Jana Bjelica, Filip Hajduković i Iva Milanović”, dodao je Đuričko.

Glavni glumac je s rediteljem pre ovog projekta radio na filmu “Normalni ljudi”, i svestan je njegovog profesionalizma, posvećenosti, strasti i temeljne pripreme, što ni ovog puta nije izostalo.

Zahvalan je producentima – svojoj supruzi Ljiljani Đuričko i Urošu Laziću, koji su prepoznali kvalitet scenarija i svim silama omogućili da ekipa filma ima zaista vrhunske uslove i potpuno se predaju projektu.

“Nadam se da će i publika s nama podeliti radost i uzbuđenje koje smo mi kao i cela ekipa ugradili u ovaj film“, zaključuje Đuričko.

Osim spomenutih glumaca, u ekipi su i – Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Miki Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković…

Produkciju filma čine više partnera – kuća “SALT” iz Srbije, “Ostlićt filmproduktion gmbh” iz Nemačke i “The Ćoućkov Brothers” iz Bugarske.

Režiser je sa ovim festivalom već imao dva puta sreće, kada je ovenčan Glavnom nagradom za ostvarenja “Rudarska opera” (2006) i “Beli beli svet” (2010).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar