Filmski festival za decu „Kids fest“ od 18. do 24. oktobra u četiri grada

BEOGRAD – Dečiji filmski festival “Kids Fest” biće održan po 17. put od 18. do 24. oktobra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, najavljeno je danas na susretu sa medijima u Kombank Dvorani.

Pod sloganom „Gradimo novu budućnost”, filmska manifestacija i revija za najmlađe prikazaće 15 ostvarenja u lancu multipleks bioskopa Cineplexx – Ušće Shopping Center, Beo Shopping Center, Galerija Belgrade, BIG, Promenada – Novi Sad, Niš, Delta City 4D, Kragujevac Plaza.

Takođe, deca će hit filmove moći da gledaju i u Kombank Dvorani, Tuckwood Cineplex-u, multipleks salama – Cine Grand BIG Rakovica, Vilin grad Niš, Cine Grand Delta Planet Niš.

Direktor i selektor festivala Igor Stanković je podsetio da je kroz 17 izdanja prikazano više od 300 premijernih ostvarenja za decu igrane i animirane strukture, od čega 100 naslova kasnije nije bilo u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Kako je naglasio, time je ostvarena ekskluzivnost manifestacije, da se pojedini filmovi prikazuju samo u okviru tih sedam dana trajanja programa.

Direktor je napomenuo da je sama ideja o osnivanju filmske revije za najmlađe bila usmerena ka tome da se predstave projekti koji imaju drugačiji pristup animaciji, sadržaju, pričama, odnosno scenariju, da imaju nešto novo.

„Trajati 17 godina sa našim festivalom i za to vreme usrećiti decu je zaista velika čast. Kada je pokrenut „Kids Fest“, mnoga deca su se tada prvi put u životu susrela sa odlaskom u bioskop, toj magiji velikog platna u mraku sale“, rekao je Stanković.

Ambasador 17. izdanja Kids festa, poznati muzičar i kompozitor Marko Kon, složio se sa osnivačem festivala Stankovićem, da je smotra značajna jer upoznaje decu sa odlaskom u bioskop, gde će imati priliku da se tokom 80 minuta u potpunosti posvete gledanju filma, mnogo bolje nego da igraju video igrice i druge stvari putem smart telefona.

„Odlazak u svet mašte je za decu danas veoma korisno i potrebno.

Poseban je užitak za njih što su sinhronizacije crtanih filmova u Srbiji urađene na ozbiljnom, svetskom, holivudskom nivou“, istakao je Kon, i primetio da je u staroj Jugoslaviji to bilo tehnički nesavršeno, ali imalo barem jedan romantični ođek.

Marko Kon će 20. oktobra održati Muzičku radionicu u Kombank Dvorani, koja je besplatna za sve učenike osnovnih škola.

Tada će deca videti na licu mesta kako se stvaraju i komponuju pesme, odakle dolazi kreativna inspiracija i mnoge novitete u tehnologiji produkcije numera.

Na 17. KIds festu od 18. do 24. oktobra biće predstavljeno 15 filmova, od čega su osam premijera.

Najnoviji Diznijev animirani film „Nepopravljivi Ron“ biće prava atrakcija za najmlađu publiku, kao i ruska animacija „Moje slatko čudovište“, ali i norveški „Tvigson i morsko čudovište“.

Takođe, na programu selekcije se nalaze i premijerni naslovi – igrani „Bertov dnevnik“ iz Švedske, „Magični ključ“ Draška Đurovića (Crna Gora), francuski dokumentarni „Ptice Amerike“, igrana porodična avantura „Neli Rep – agent za čudovišta“ iz Švedske, i nemački animirani „Čarolija meseca“.

Veliki hitovi koji su uveliko osvojili bioskope će biti prikazani u 3D formatu kao animirane Diznijeve ili „Piksar“ produkcije – „Luka“, „Duša“ i „Raja i poslednji zmaj“.

Pored navedenih filmova, na programu će se naći reprizno i crtani „Zvezdani psi: Tropska avantura“, a za malo stariju, tinejdž publiku biće dostupni titlovani filmovi: „Avantura u džungli“ sa Dvejnom Džonsonom „Stenom“ i Emili Blant i „Glavni heroj“ sa Rajanom Rejnoldsom koji se nalazi u središtu video igrice.

Od domaćih ostvarenja prisutan je nežan i potresan, emotivan dokumentarac „Prizori iz života džukca“ Tanje Brzaković koji kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva. Ovaj film je imao premijeru na 49. FEST-u.

Jelena Bilić, ispred poznate filmske platforme „MOj OFF“ istakla je da će i u ovom virtuelnom prostoru biti selekcija od pet filmova sa Kids festa i oni će moći da se gledaju tokom svih sedam dana trajanja festivala, a kasnije neće više biti u opticaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar