„Fleš“ kao poslednja premijerna predstava BITEF-a

BEOGRAD – Poslednja premijerna predstava Glavnog takmičarskog programa na 54. i 55. BITEF-u pod nazivom “Fleš” izvedena je na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Eksperimentalni projekat, audio vizuelni performans mnogo više nego što se može nazvati predstavom, realizovan je prema konceptu i muzici reditelja Franka Vigrua, u produkciji trupe “Compagnie d’Autres Cordes” iz francuskog grada Mand.

Zanimljivo je da su publici pre početka ovog scenskog dela u petak uveče podeljeni čepovi za uši, jer je najavljeno da je u pojedinim segmentima na sceni toliko bučno da se ne može izdržati.

A šta je selekcija BITEF-a 2021 imala da ponudi u vidu 12. i poslednje predstave takmičarskog programa?

Kada se pročita najava za samu predstavu, odmah deluje obećavajuće.

Dakle, drama bez reči se navodno oslanja na univerzum kontraverznog britanskog pisca Dž. G. Balarda, uglavnom na njegov poznat roman “Sudar” (1973), koji je reditelj Dejvid Kronenberg kasnije (1996) pretočio u poznati film, što je izazvalo šok i manji sakandal.

“Sudar” u romanu i filmu opisuje jedan svet poremećenih ljudi koji nakon saobraćajne nesreće postaju opsednuti udesima na erotičan način, oni su im fetiš što im donosi pakleno sladostrasno zadovoljstvo, a “Fleš” je, prema nameri, baziran i na romanu “Betonsko ostrvo” istog pisca.

Prema nameri autora Vigrua, njegov hermetični eksperiment se odnosi na lično iskustvo saobraćajne nesreće, a takođe istražuje momenat koji nastupa odmah posle šoka, kada deluje da je vreme stalo ili da se produžilo.

U tom trenu um se odvaja od tela, otkrivajući nadrealistički prizor.

Plan autora je da prikaže gledaocima doživljaj vozača iz subjektivne perspektive, koji prelazi u nepoznatu dimenziju, kao putovanje kroz svest, podsvest ili iskonske halucinacije.

Ono što je ciljna grupa predstave trebalo da “pročita” u ovoj predstavi jeste da jedan auto silazi sa puta i ulazi u čudnu i divlju dimenziju, pokopanu izvan vremena, a na tom mestu dolazi do stapanja stvarnog sa nestvarnim.

Autor je pokušao da predstavi, putem slika i bučne muzike koja se gradacijski pojačava, kako se osoba oseća nakon teškog udesa, kada um lebdi između sna i jave, života i smrti, delirijuma i spokoja.

BITEF festival se završava večeras reprizom upravo ovog dela “Fleš” na istoj sceni BDP-a, dok će proglašenje pobednika biti nakon 22 časa u kulturnom centru Dorćol Platz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar