Foke pomažu naučnicima u istraživanju klimatskih promena

ANTARKTIK – Naučnici na Antarktiku istražuju kako klimatske promene na tom kontinentu utiču na ostatak sveta, ali zbog nepristupačnih delova i veoma niskih temperatura do čak minus 100, u istraživanj su uključili foke.

„Vodeni sisari uspevaju da prežive tokom cele godine u ledenoj klimi i da zarone do 914,4 metara ispod površine vode“, izjavio je okeanograf i vođa projekta, Lars Boemi, dodajući da su fokama postavljeni senzori na glavu kako bi se stekao uvid u navike foka i ekologiju, ali i prikupili podaci o nepristupačnim delovima okeana, prenosi CNN.

Članovi tima su senzor veličine pametnog telefona, zalepili za krzno na zadnjem delu glave, i dok foke plivaju okeanom, uređaj prikuplja informacije o dubini, temperaturi i salinitetu vode na različitim lokacijama.

„Proces ne nanosi štetu životinjama niti utiče na njihov društveni život“, rekao je Boemi, i dodao da uređaji sami otpadnu nakon godinu dana.

Istraživanje je pokrenula Istraživačka jedinica za morske sisare, na Univerzitetu Sent Endrju, u Škotskoj, a glečer Pajn Ajland, gde su prikupljani ovi podaci, jedan je od najbrže topivih ledenih glečera u regionu koji bi mogao da doprinese globalnom porastu nivoa mora.

Iako naučnici znaju da će topljenje leda uticati na globalno okruženje, upotreba senzora na fokama i prikupljanje podataka može pomoći naučnicima širom sveta da saznaju više o antarktičkom okruženju, i kako to može uticati na klimatske promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar