Francuska književnica Kamij Kušner gošća Beograda i Novog Sada.

BEOGRAD – Na poziv Akademske knjige, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, francuska književnica Kamij Kušner gostovaće u sredu, 7. decembra u 19 časova u Dom omladine u Beograda, a u četvrtak, 8. decembra u 15 časova na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, saopštili su organizatori.

Povod za gostovanje Kamij Kušner jeste njen roman „Familia grande” koji je nedavno objavljen u Srbiji. To je priča o jednoj velikoj porodici, koja voli da vodi rasprave, da se smeje, pleše, da uživa u moru i suncu…

Istovremeno to je priča jedne devojčice – kćerke – sestre – žene – majke, koja, nakon godina opterećujuće ćutnje, najzad skuplja hrabrost da obznani jednu nasilnu dominaciju, koja je poprimila formu incesta.

Kamij Kušner (Camille Koućner, 1975) je književnica i univerzitetski profesor prava. “Familia grande” je njena prva knjiga, koju je na srpski prevela Svetlana Stojanović, objavila Akademska knjiga.

Njeno gostovanje je povodom debate u okviru ciklusa „Šta je rod?.“

Ovom događaju će prisustvovati i francuski filozof Mark Krepon, autor dela „Smrtonosno ćutanje“ koje je prevedeno na srpski 2019. i koje je iste godine bilo predstavljeno u Francuskom institutu u Beogradu.

Krepon je profesor na čuvenoj École Normale Supérieure u Parizu. Autor je brojnih eseja i članaka, od kojih je većina posvećena tematici nasilja.

Njegov rad usemeren je na povezivanju filozofije i književnosti, budući da smatra da je književnost oblast koja omogućuje izražavanje najdubljih osećanja proisteklih iz iskustva nasilja.

Gostima iz Francuske pridružiće se u razgovoru i sociološkinja Zorica Tomić, autorka dela „Knjiga o ćutanju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar