Frljić: U Poljskoj se toleriše kršenje ljudskih prava

Hrvatski reditelj Oliver Frljić uputio je pismo predsedniku Evropske komisije Žanu-Klodu Junkeru zbog govora mržnje i pretnji koje su usledile nakon izvođenja predstave „Kletva“, koja je u poljskom teatru izvedena kao odgovor na događanja nastala nakon izvođenja njegove predstave „Naše i vaše nasilje“, prošle godine u Varšavi.

„Ovo pismo je samo prvo u nizu koje planiram da pošaljem različitim međunarodnim organizacijama i pojedincima, kako bih ukazao na činjenicu da se u jednoj zemlji Evropske unije ne samo neometano krše ljudska prava, nego je njihovo kršenje tolerisano i podsticano od onih koji učestvuju u zakonodavnoj vlasti“, rekao je Frljić Tanjugu.

Poznati reditelj je kazao da je 18. februara u Teatru „Powszećny“ u Varšavi praizvedena predstava „Kletva“, nastala prema istoimenoj drami Stanislava Vispianskog (Stanislaw Wyspianski).

„Predstava se bavi stanjem umetničkih sloboda u Poljskoj i nastala je kao odgovor na događanja oko gostovanja moje predstave “Naše i vaše nasilje“ prošle godine u Bidgošcu koja je trenutno predmet policijske istrage u ovoj zemlji“, objasnio je Frljić.

On je ispričao da je nakon premijere poljska nacionalna televizija (Telewizja Polska) objavila 21. februara prilog „sa ilegalno snimljenim delovima predstave koji su tendenciozno izvađeni iz konteksta“.

„Ceo prilog je napravljen s namerom da se pokrene masovna histerija, te stigmatizuju autori, glumci i producenti predstave. U ovu hajku su se uključili i pojedini političari vladajuće partije Pravo i pravda, te poljska Katolička crkva“, rekao je Frljić.

„Količina govora mržnje i pretnji generisana na ovaj način u javnom prostoru, te uključenost u medijski pogrom i onih koji bi trebalo da garantuju sprovođenje zakona, pokazala je da se u odbrani osnovnih ljudskih prava i slobode govora ne možemo osloniti na poljske institucije, te sam stoga uputio pismo predsedniku Europske komisije, gospodinu Žan-Klodu Junkeru“, objasnio je Frljić Tanjugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Oliver Frljić
Komentari (0)
Dodaj komentar