„Geopoetika“ će na sajmu predstaviti pet knjiga

BEOGRAD – „Geopoetika“, prošlogodišnji najbolji izdavač na beogradskom Sajmu knjiga a koji je ove je godine obeležio 25 godina veoma uspešnog i plodnog postojanja, na ovogodišnju najveću književnu smotru dolazi s pet novih naslova.

Od autora novih dela dvojica su novi – Marokanac Bensalem Himiš i Iranac Habib Ahmadzade, dok su Viktor Jerofejev, Ju Hua i Peti Smit autori čija su dela već ranije objavljivali.

Kako je objasnila PR menadžerka Sonja Bajac, Hašim je autor romana „Taj Andalužanin“, čiji je glavni junak Abdulhak ibn Sabin, poslednji veliki arapski filozof i islamski mistik iz španske Andaluzije, jedan od neshvaćenih mislilaca u čitavoij istoriji islamske filozofije i pored toga što je imao velik broj sledbenika.

Roman je sa arapskog prevela Dragana Đorđević.

Habib Ahmadzade je autor romana „Partija šaha s mašinom sudnjeg dana“ čija su radnja i vreme zbivanja smešteni u iranski grad Anadan, poprište velikih sukoba u iransko-iračkom ratu 1980-1988. Prema oceni kritičara, ovo je najbolja knjiga o ovom sukobu iz pera njegovog učesnika.

Roman je osvojio nagrade Isfahana, Svete odbrane, Zlatno pero Irana, proglašen je za knjigu godine. Sa persijskog je preveo Aleksandar Dragović.

Viktor Jerofejev napisao je bajkoviti roman „Ružičasta mišica“ o zemlji čija je imperija Car-dna u kojoj su nakon oluje potonuli roditelji glavne junakinje. Iako deluje zabavno, život u toj zemlji je pun demagogije, jer patriote mrze liberale dok revolucionari mrze vlast. Dok u tom svetu vlada novac, u svetu glavne junakinje Marusije pobeđuju dobro i ljubav

U knjizi „Kina u 10 reči“ Ju Hu pripoveda o trenucima iz sopstvene prošalosti ali i o momentima iz istorije svoje zemlje koji su značajno definisali kinesku sadašnjost.

Knjiga putovanja Peti Smit „Voz M “ je putovanje po vlastitoj duši, sećanjima, kafeima, gradovima i životu i gubitku njenih bližnjih. Preveo je Muharem Bazdulj.

„Geopoetika“ je planirala da održi tri promocije – u sali „Vasko Popa“ knjige „Hronosova žena“ slovenačke autorke Mojce Kumerdej, koja će, inače, biti gošća na sajmu, „Taj Andalužanin“ Bensalema Himiša i razgovor Suzan Kurtis iz Istros Book -britansakog izdavača, sa srpskim piscima koji su objavljeni na engleskom jeziku u toj izdxavackoj kući.

Prva će biti održana 27. oktrobra u 17 sati, druga 25. u isto vreme a treća 23. od 18 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar