Glumci BDP-a nezadovoljni, Ministarstvo: Proceniti kvalitet

BEOGRAD – Dodela „Balkanskih nagrada“ najavljena je za 21. februar na sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta, što je izazvalo revolt glumaca, koji kažu da estradnom događaju nije mesto u pozorištu, a organizator događaja Dejan Jovanović im poručuje da „stvari rešavaju unutar kuće“.

Više od 20 glumaca je potpisalo pismo u kome naglašavaju da se iznajmljivanjem prostora za dodelu „Balkanskih nagrada“ obesmišljava postojanje pozorišta i njegova misija, kao i da se izneverava pozorišna publika.

„Balkan Awards“ je, kako navode, manifestacija šunda, kiča i najgoreg ukusa i nije joj mesto na sceni gradskog pozorišta.

Jedan od potpisnika, glumac Ivan Tomić, rekao je Tanjugu da smatraju da estradi nije mesto u pozorištu i da je razlog održavanja ovakvog događaja u Beogradskom dramskom pozorištu „suštinsko odsustvo sluha od strane uprave za to čime pozorište zapravo treba da se bavi“.

„Pozorište treba da se bavi pozorištem, a ne estradom, ali, na žalost, nismo te sreće. Iznajmljeno je događaju koji je vrsta kiča, šunda i najgoreg ukusa. Tome nije mesto na sceni koja nosi ime jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca 20. veka, Radeta Markovića, na sceni na kojoj su radili Dragan Nikolić, Milena Dravić, Đuza Stojiljković, Ljuba Tadić, samo neke da nabrojim“, naglasio je Tomić i dodao da su dobili podršku i kolega iz drugih pozorišta.

Organizator dodele „Balkanskih nagrada“ Dejan Jovanović ne vidi razlog za ovakvo reagovanje glumaca i naglašava da je reč o manifestaciji sa dugom tradicijom, koja se nakon Bugarske i Rumunije, od 2013. održava u Beogradu.

„Bili smo u Sava Centru, Domu sindikata, Pozorištu na Terazijama, niko do sada nije pisao nikakvu peticiju. Učesnici događaja su najuspešnije ličnosti u kulturnom i javnom životu, koje su obeležile prošlu godinu – grupe „Van Gogh“, „Piloti“, „Valentino“, „Alisa“, Željko Vasić, Željko Bebek, Željko Samardžić. Biće i hor, deca, pisci“, rekao je Jovanović Tanjugu.

On kaže da za većinu potpisnika pisma nije ni čuo i da je „toliko pominjana Dragana Mirković, koja dolazi po nagradu, za njih institucija, a neko može da je voli ili ne“.

„Ja sam dobio termin, ugovor koji mi je dao direktor, a oni šta imaju da rešavaju, treba to da reše unutar svoje kuće. Ne radimo ništa degutantno i ne znam da li je u pitanju izbor za direktora, koji je u toku, ili im treba reklama, ali to neka reše na drugi način. Vesna Čipčić je bila sa Draganom Mirković u emisiji „Magazin In“, tada joj nije smetalo. Marko Živić snima serije u odnosu na koje je estrada kultura“, oštro je reagovao Jovanović.

Jovanović primećuje i da se Beogradsko dramsko pozorište samo delom finansira iz gradskog budžeta, a da se delom izdržava zahvaljujući komercijalnim programima.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kaže da vršilac dužnosti direktora BDP-a nije konsultovao predstavnika osnivača, u ovom slučaju Sekretarijat za kulturu, oko ustupanja prostora za takvu manifestaciju, a da jeste, do svega ovoga ne bi došlo.

„Estradi naravno nije mesto ni u pozorištu, ni blizu pozorišta, međutim, prosle godine je, kako su me danas obavestili u BDP, ova manifestacija održana na sceni Pozorišta na Terazijama, čiji su termini sada bili popunjeni, pa se kako kažu, organizator odlučio za BDP“, rekao je Karl Tanjugu.

Iznajmljivanje prostora za komercijalne sadržaje, kaže, nije originalni izum ni BDP-a ni beogradskih pozorišta, već nešto što je uobičajna pojava u svim sredinama, „uz odgovarajući filter i stručne, društvene i druge validne kriterijume“.

Ministarstvo kulture i informisanja podržava taj vid dopune budžeta ustanova kulture, ali u saopštenju dostavljenom Tanjugu naglašava da direktori i upravni odbori ustanova kulture moraju pažljivo i odgovorno da procenjuju kvalitet programa i sadržaja u iznajmljenim terminima i da vode računa o dostojanstvu i ukupnoj kulturološkoj misiji ustanove.

„Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje i direktore i upravne odbore ustanova kulture da odgovorno i promišljeno procenjuju sve situacije, i da svoje odluke temelje prevashodno na opšteprihvaćenim etičkim normama i estetskim standardima imajući u vidu obrazovnu i umetničku funkciju tih ustanova, a ne samo ekonomski interes“, stoji u saopštenju.

V.d. direktora BDP-a Slobodan Ćustić je najavio da će tokom dana dati izjavu Tanjugu povodom situacije u tom teatru.

Pismo su potpisali: Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan – Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, Lako Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar