„Gospodar prstenova“ na radiju

Predstojeća premijera prvog filma iz trilogije „Gospodar prstenova“ nagnala je radio BBC na ponovno emitovanje radio-adaptacije popularnog Tolkinovog romana, realizovana 1981. godine. Radio-drama o kojoj je reč, emitovaće se na četvrtom programu radija, u 13 jednosatnih epizoda. Opsežna dramatizacija romana je delo dramaturga Brajana Siblija (Brian Sibley), a uloge tumače ser Jan Holm (Sir Ian Holm), ser Majkl Hordern (Sir Michael Hordern), Robert Stivens (Robert Stephens), Sajmon Kadel (Simon Cadell)…

Posle velikog uspeha na radiju 1981. godine, ova je radio-drama puštena u prodaju, i do sada prodata u preko 100.000 primeraka. Još uvek je moguće naći i CD verziju (13 CD-ova sa po jednom epizodom + dodatni sa muzikom, cena kompleta 85 funti) i verziju na kasetama (komplet košta 50-70 funti). Uz aktuelizaciju adaptacije BBC-ja, na tržištu se, a povodom premijere filma, pojavio i komplet kaseta (cena 125 funti, CD verzija u pripremi), na kojima je snimljen glas glumca Roba Inglisa (Rob Inglis, član Kraljevskog Šekspirovog pozorišta), koji čita roman, bez ikakvih skraćenja.

Radio-adaptacija iz 1981. godine i najnoviji snimak čitanja romana nisu jedini primeri „ozvučavanja“ Tolkinovih dela. Prvi je put BBC pretočio roman u radio-dramu 1956. godine (emitovana u 12 nastavaka), a prethodnica trilogije „Gospodar prstenova“, roman „Hobit“, adaptirana je za radio 1968. godine. Takođe, na tržištu (na kasetama ili CD-ovima) moguće je naći i kompletan „Silmarilion“ (čita Martin Šo), kao i snimak samog Tolkina iz 1952. godine, na kome on čita odlomke iz „Hobita“ i „Gospodara prstenova“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar