Gospodinov, Bastašić, Kesić, Golob na „Krokodilu“

BEOGRAD – Drugo veče festivala „Krokodil“ u punom Domu omladine Beograd otvorio je Zoran Kesić koji se našalio na račun nepojavljivanja francuskog pisca Mišela Uelbeka, da bi u nastavku svoje stvaralaštvo predstavili Georgi Gospodinov (Bugarska), Lana Bastašić (BiH), Anja Golob (Slovenija), Miljenko Jergović (Hrvatska), Svetislav Basara (Srbija).
Bastašić je čitala odlomak iz svog romana „Uhvati zeca“ u kome je kako je objasnila želela da pokaže Bosnu kao „zemlju čuda“ u kojoj niko ne čita, a knjige se kopiraju.
„Bosna je zemlja bez smisla i želela sam da pokažem to odrastanje u zemlji bez logike i smisla kao odrastanje u zemlji čuda. Kako da izgradiš svoj identitet u takvoj sredini gde ti svi govore ko si i šta si, a to se najčešće ne slaže sa tvojim viđenjem?“, rekla je Bastašić.
S ozbirom da je rođena u Zagrebu, kada je došla u Bosnu, za njih je bila Hrvatica.
„U Hrvatskoj sam Srpkinja, u Srbiji sam Bosanka, u Bosni sam Hrvatica i meni je to super“, rekla je Bastašić koja će sutra u Centru za kulturnu dekontaminaciju učestvovati na panelu o tome da li u ovom regionu postoji zajednička književnost.
„Ja tu debatu živim ceo život. Ceo život slušam kojim jezikom govorim, a jeziku je svejedno kako ga zovemo, on postoji i razvija se. Stalno je prisutna ta paranoja, da treba da čuvamo srpski, hrvatski, bosanski. Imamo mi i banjalučki i niz dijalekata u okviru njega“, kazala je Bastašić.
Gospodinov, koji je najavljen kao superzvezda književne scene, čitao je svoje superkratke priče iz zbirke „Sva naša tela“ i pozdravljen gromoglasnim aplauzom oduševljene publike.
Jedan od najprevođenijih bugarskih pisaca, čije knjige je u Srbiji objavila „Geopoetika“, primetio je da patimo od deficita empatije i da književnost može da odloži kraj kao u „1001 noći“ ili u smislu prevazilaženja ograničenja naših tela.
U romanu „Fizika tuge“ on pokazuje da ono što je zajedničko za kvantnu fiziku i književnost jeste mogućnost čoveka da se nađe na dva mesta istovremeno, ali i naglašava da voli da piše o svakodnevnim stvarima koje smešta u jednu vrstu kofera za preživljavanje koji ostavlja svojoj ćerki, dok za kratku priču kaže da je adekvatna mera za ovo vreme brzih vesti.
Jan Vagner i Federiko Italijano predstavili su antologiju poezije „Grand Tour“ sa poezijom na 45 jezika, svojevrsno putovanje kroz mladu poeziju Evrope, primetivši da se poezija vratila u žižu interesovanja čitaoca i da više nije samo nešto što stoji na policama.
To je pokazala i slovenačka pesnikinja Anja Golob koja je posle nastupa Zorana Kesića čitala svoju poeziju i nagrađena je gromoglasnim aplauzom.
„Poezija je mesto koje može biti metafora ili pokazatelj kakvi treba da budemo. Istovremeno je izolovana od kapitalizma i inkluzivna. Ako mogu da dirnem publiki i to nakon komedije, onda je poezija sila i u tome vidim njenu političnost“, rekla je Golob.
Poseban doživljaj bila je razmane mišljenja Miljenka Jergovića i Svetislava Basare, a posetioci su dobili od Kesića i „novac“ – „1000 Arsenijevića“ (osnivač i direktor festivala Krokodil Vladimir Arsenijević), pošto je u petak bilo onih koji su tražili povraćaj novca za kupljene ulaznice nakon što je objavljeno da francuski pisac Mišel Uelbek nije došao u Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar