“Green fest” od 26. oktobra u onlajn izdanju

BEOGRAD – Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ biće održan od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”, saopštili su organizatori ove smotre.

Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni, a program je sačinjen od sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra, najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina na temu životne sredine, ekologije i klimatskih promena.

Na festivalu će biti dostupni filmovi poput: “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?” o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, “Raundap na optuženičkoj klupi” koji ulazi u suštinu skandala o upotrebi glifosata, i prati formiranje i rad Haškog tribunala protiv Monsanta.

Na repertoaru festivala je i “Harmonija sa deponije” – priča koja je osvojila srca publike širom sveta, o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima napravljenim od materijala sa deponije.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – “Seme: Neispričana priča” i “Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane”, koji osvetljavaju budućnost hrane i često neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove “Rat za pesak” i “Utovareni: Prava cena transporta”.

Skoro 70 odsto programa srednjeg i kratkog metra su filmovi iz tekuće godine i raspoređeni su u šest kategorija, a prvi put na „Green Festu“, jedan film će imati svetsku premijeru – “Riba na suvom” nemačkog reditelja Jonasa Nelisena.

Organizacija izdvaja još neke naslove u svom programu – : “Srž stabla?, “Na tankom ledu”, “Budućnost letenja”, “Dobar posao”, ali i brojne filmove o prirodi, i projekte iz regiona jugoistočne Evrope.

Najmlađi posetioci nisu izostavljeni, i tako je za njih pripremljen izbor edukativnih animiranih filmova koji će ih naučiti kako da razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i informativni obrazovni filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji, koji će publiku sprovesti kroz deponije, pozorišta, parkove, reke, prirodna dobra i laboratorije.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs , a za sve detalje direkcija festivala upućuje publiku i na društvene mreže smotre – Facebook i Instagram.

„Green Fest“ su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar