Guča menja pravila, šta je novo?

Uoči 57. dragačevskog sabora u Guči, koji će biti održan od 9. do 13. avgusta, pripremaju se izmenjena pravila za srpsko prvenstvo trubača, uvode novi polufinalni centri i još jedna kategorija takmičenja. Reč je o nadmetanju trubača solista, bez orkestra.

– U Srbiji je danas aktivno oko stotinu trubačkih kapela i svake godine u maju, junu i julu održavaju se predtakmičenja za Guču, i to u Boljevcu, Kovačici, Surdulici, Kotraži i na Zlatiboru. Pravilima je predviđeno da mogu da se uspostavljaju novi i ukidaju postojeći predtakmičarski centri ukoliko ne obezbede najmanje pet orkestara, a prijave se podnose svake godine do 15. marta. Prema sadašnjim prijavama, status predtakmičarskog centra zadržaće Boljevac, Kovačica, Surdulica i Zlatibor, a izgubiće Kotraža, dok za nova konkurišu Leskovac, Vladičin Han, Knjaževac, Kolovrat kod Prijepolja i Mrčajevci, ali i Požega za mlade orkestre iz zapadne Srbije – rekao je za naš list Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora u Guči i načelnik Moravičkog okruga.

Priređivači najvećeg narodnog sabora u Srbiji nastoje da u Guču vrate sve vrhunske trubače, pa je od prošle godine uvedeno nadmetanje majstora trube, a sad je u pripremi i takmičenje solista.

– Vlada Republike Srbije uložila je značajna sredstva za unapređenje Sabora, pa će već sledeće sedmice potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u Guči otvoriti Dom trubača, izgrađen uz finansijsku pomoć tog ministarstva, a opština priprema projekte u oblasti sporta kako bi taj smeštaj bio u upotrebi čitave godine – najavljuje Jolović.

Uskoro se očekuje zvanična odluka o osnivanju novih predtakmičarskih centara i izmeni pravilnika o takmičenju kako bi se pooštrila merila za sticanje zvanja majstora trube.

Autor: Gvozden Otašević, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Gučapravila
Komentari (0)
Dodaj komentar