Hemingvej na filmu

Memoari nobelovca Ernesta Hemingveja pod nazivom "Pokretni praznik" biće prvi put pretočeni u film, pošto je piščѕeva unuka, glumica Marijel Hemingvej otkupila filmska i televizijska prava na knjigu. Marijel Hemingvej je unuka Ernesta Hemingveja i njegove prve supruge Elizabet Hedli Ričardson, a raspad njihovog braka detaljno je opisan u ovoj knjizi.
U Hemingvejovoj autobiografiji "Pokretni praznik", inače objavljenoj posle njegove smrti 1964. godine, saznajemo o godinama koje je, kao mlad pisac, proveo u Parizu između dva svetska rata, a u knjizi se pojavljuju Ezra Paund, Skot Ficdžerald, Gertruda Štajn, Alister Krouli, Džems Džojs i mnogi drugi Hemingvejevi savremenici. Hemingvejevi uzbudljivi doživljaji, njegova opažanja i dileme, vode čitraoca kroz lavirint detaljno opisanih pariskih ulica, kafea, barova i hotelskih soba. Ako ste dovoljno srećni da u mladosti živite u Parizu, pisao je Hemingvej, gde god da odete kasnije, Pariz će živeti u vama, kao pokretni praznik.
Hemingvej je na rukopisu "Pokretnog praznika" radio nekoliko poslednjih godina života, često prepravljajući i dopisujući poglavlja, a konačnu redakciju knjige napravila je njegova četvrta supruga Meri. Marijel Hemingvej je sa Džonom Goldstounom producent ovog filma. Unuka velikog pisca koja je kao glumica debitovala na filmu sa 13 godina u filmu "Lipstick", pojavila se 1979. godine, kada je bila nominovana za "Oskara" i nagradu "Bafta", za sporednu ulogu u filmu "Menhetn" Vudija Alena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ernestfilmhemingvejPokretni praznik
Komentari (0)
Dodaj komentar