Humanitarna organizacija „28. jun“ o „Dari iz Jasenovca“

BEOGRAD – Humanitarna organizacija „28. jun“ saopštila je danas da će iskoristiti svoj specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, kako bi 7. i 8. aprila organizovala događaj koji će skrenuti pažnju na film „Dara iz Jasenovca“ i edukovati svetsku javnost o koncentracionom logoru smrti Jasenovac, na kojem se film i temelji.

Taj događaj održaće se tokom ECOSOC-ovog foruma mladih.

Razlog za održavanje otvorene rasprave je edukacija javnosti o koncentracionom i istrebljivačkom logoru iz Drugog svetskog rata u kojem je stotine hiljada žrtava, većinom etničkih Srba, ali i Roma, Jevreja i Hrvata, mučeno i ubijano od strane nacističko-nemačke, marionetske države poznate kao Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

Nedavno predstavljane, pogrešne informacije o ovom filmu i netačne istorijske činjenice povezane s Jasenovcem, kao i pogrešno informacijski potkrepljene kritike, podstakle su našu organizaciju na održavanje ovog događaja, stoji u saopstenju.

U poslednje vreme, ističu, pokazala se potreba za edukacijom i informisanjem javnosti o istini koja stoji iza holokausta, uključujući i manje poznata zlodela.

Kako bi narodi bivše Jugoslavije krenuli napred i postigli smisleno pomirenje, potrebno je poštovati i sećati se svih žrtava genocida i pođednako osuditi nastavak genocida nad svim etničkim skupinama, navode iz „28.juna“.

Podsećaju na staru poslovicu: „Oni koji zaboravljaju istoriju, osuđeni su da je ponove“.

Naša organizacija se obavezala da učini ono što je u našoj moći, kako bismo osigurali da opstane sećanje na ove događaje iz istorije, kao i na sve njihove žrtave. Pozivnice za govor na događaju biće prosleđene tvorcima filma, preživelim žrtvama logora, filmskim kritičarima sa zapada i predstavnicima svih etničkih skupina koje su uključene, saopštila je Humanitarna organizacija „28. jun“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar