Imigranti na poljima jagoda

Poreklom Ukrajinka, rođena 1946. u izbegličkom logoru u Kilu, Marina Levicka doselila se sa porodicom još kao dete u Englesku, gde je diplomorala sociologiju i radi kao profesor sociologije i medija na Univerzitetu u Šefildu. Prvim romanom "Kratka istorija traktora na ukrajinskom" stekla je veliku naklonost čitalaca i kritičara, međunarodnu slavu i nagrade, a na sličan prijem nailazi i njen novi roman "Dve prikolice", u kojem se takođe bavi temom odnosa imigranata i starosedelaca, ali i nesporazumima između klasa i generacija.
U naizgled engleskoj seoskoj idili, na prostranim poljima jagoda, u dve kamp-prikolice, muškoj i ženskoj, žive berači iz raznih krajeva sveta, Ukrajinci, Poljaci, Kinezi, Moldavci… Veoma vešto Levicka pripoveda priču iz uglova različitih likova koji se vrlo brzo suočavaju sa surovom stvarnošću kao što su krađa dokumenata, strogi britanski zakoni, lažni posrednici, naoružani zločinci. Marina Levicka je majstor komičnog, no uprkos vedrom tonu i smešnim, ponekad farsičnim situacijama u koje uvodi svoje junake, ona vrlo ozbiljno govori o temama izuzetno važnim za savremeni svet.
Uz mnogo topline i saosećanja prikazuje nam razlike između stare i nove Evrope, političke i društvene sukobe koje imigranti donose sa sobom i oko kojih se svađaju čak i kada su zajedno u nevolji na stranom tlu. Izuzetan smisao za humor i vrhunska pripovedačka sposobnost stvorili su delo koje s vedrinom, ali ni slučajno površno, bolje od mnogih socioloških studija, tumači svet i ljude oko nas – kaže prevodilac Nenad Dropulić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

marina lempicka
Komentari (0)
Dodaj komentar