Interakcija 2022: Radionica dokumentarnog filma u Požegi

BEOGRAD – U okviru ovogodišnje Interakcije pored sedamnaestog izdanja Studentskog filmskog kampa i prvog izdanja Festivala kratkog dokumentarnog filma, u periodu od 17. do 24. avgusta u Požegi, biće održano i 10. izdanje programa Interakcija: radionica dokumentarnog filma., saopštili su organizatori.

Učesnici Radionice, 27 mladih filmadžija iz celog sveta, će imati priliku da kroz predavanja i panel diskusije, unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima razvijaju svoje dokumentarce.
Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom Covid-19, Filmart nastavlja sa realizacijom ovog edukativnog programa, koji je pokrenut 2011. godine pod nazivom Međunarodni masterklas dokumentarnog filma Interdoc.

Deseto izdanje, pored izmene u nazivu programa (Interakcija: radionica dokumentarnog filma) donosi i brojne novine u samom sadržaju programa.

Veliko interesovanje za ovogodišnju Radionicu rezultiralo je zapaženim brojem prijava izvrsnih kandidiata i učešće na radionici uzeće 27 izabranih mladih dokumentarista iz Nemačke, Slovačke, Indije, Brazila, Litvanije, Estonije, Argentine, Poljske, Meksika, Velike Britanije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Belgije i Srbije.

Kao i do sada, u okviru Predavanja, učesnici će imati priliku da upoznaju naše eksperte izvrsne dokumentariste i da sa njima otkrivaju različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma.

Svoje iskustvo sa ovogodišnjim učesnicima radionice će podeliti Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo film festival itd.), predavačica i filmska rediteljka nagrađena na brojnim festivalima, kao i predavač i nagrađivani dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prikazani i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.
Program Doc in Progreš je novi segment Radionice koji podrazumeva učešće šest učesnika čiji su projekti izabrani za razvoj, koji će kroz individualne i grupne konsultacije sa tutorima razvijati svoje projekte.

Pored predavača Rade Šešić i Vladimira Perovića, timu tutora Doc in Progreš programa pridružiće se i Marko Grba Singh, reditelj i umetnički direktor Beldocs festivala.

Tokom ovogodišnje Radionice, u saradnji sa Beldocs – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma, biće organizovan Panel na temu „Moć kratke forme u dokumentarnom filmu“.

Učesnice panela su Jelena Maksimović, filmska montažerka i rediteljka, docentkinja na Departmanu za digitalne umetnosti FMK u Beogradu, Andrijana Stojković, filmska rediteljka i profesorka dokumentarnog filma na FDU u Beogradu, a moderator je Marko Grba Singh, reditelj i umetnički direktor Beldoksa.

Panel će biti otvoren za publiku, a održaće se 21. avgusta u 12h u Bisokopu u Požegi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar