Internet estetika

Cyber art, net art, web art, digital art… Novi pojmovi koji uporno izmiču klasifikacijama i definicijama. Internet je u sebe „usisao“ sve postojeće načine izražavanja, sredstva komunikacije i oblike medija. Nemoguće ga je definisati kao prostu smešu televizije, radija, animacije, tehnologije, fotografije i… svega što vam padne na pamet. Čitav ovaj konglomerat medija je obogaćen sasvim novom osobinom: interaktivnošću. Stvaralaštvo i umetnost na Internetu kreću potpuno novim putem koji će se u najvećoj meri zasnivati na ovoj posebnosti Interneta i novih tehnologija.
Sa razvojem tehnologije, novi oblik umetnosti, net.art, je sve kompleksniji i značajniji. Dokaz u prilog tezi je i čišnjenica da tradicinalne institucije kulture sve više obraćaju pažnju na ovaj fenomen. Ovogodišnje Whitney bijenale je bilo obeleženo radovima 9 Internet umetnika, a Muzej savremene umetnosti iz San Franciska ulaže sve veća sredstva i napore u podsticanje i promociju novog oblika izražavanja.
Net umetnici još uvek žive i rade u relativnoj anonimnosti, ali se situacija značajno menja. Imena kao što su Maciej Wisniewski, Mark Amerika, Kevin i Jennifer McCoy postaju sve prisutnija. Njihov rad se, u ovoj fazi, upoređuje sa ranom fazom video umetnosti, koja je takođe nastajala u anonimnosti i van glavnih tokova. Danas su radovi tih umetnika klasika koja je izvršila ogroman uticaj na umetnost uošte. Savremeni revolucionari u svom radu takođe poseduju radikalni potencijal koji privlači ne samo umetnike, već i programere i teoretičare kulture.
Jedan od pionira je Wolfgang Staehle koji je svoj put započeo 1991. godine sa BBS-om, da bi danas održavao sajt na adresi www.thing.net. Projekat sa sedištem u Njujorku danas uključuje i radionicu u kojoj se predstavljaju radovi novih umetnika. Takođe Wolfgang pruža tehnološku podršku i obuku umetnicima zainteresovanim za net.art.
„Location one“ je net.art organizacija koja, kao i „Thing“, postoji i u virtuelnom i fizičkom svetu. Na Internetu ćete je pronaći ako prošetate do www.location1.org, a u „stvarnom“ svetu je u njenoj galeriji u Sohou 06. septembra otvorena izložba digitalnih radova Harm Lux-a.
Na adresi www.walkerart.org nalazi se jedina „mainstream“ kulturna institucija koja je u ranoj fazi net.arta zdušno prihvatila novi koncept. Projekat vodi Steve Dietz, web-art vizionar, koji nudi neke od bisera net.arta kao što je „Sonicflux“, multimedijalni eksperiment zasnovan na minimalističkim kompozicijama Steve Reich-a, gde posmatrač sam kreira muziku vizuelno kontrolišući raspored nota i akorda.
Na kraju i susret sa jednim od bisera net.arta na adresi www.rhizome.org. Projekat je osnovan 1996. godine i u njegovoj arhivi ćete naći buduće klasike kakav je „Netomat“, metabrowser koji slučajnim izborom sakuplja sa weba slike i tekst, da bi zatim na monitoru kreirao kompjuterske kolaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar