Izdavačka kuća Arhipelag obeležila 15 godina postojanja

BEOGRAD – Poznata izdavačka kuća “Arhipelag” obeležila je danas jubilej – 15 godina od osnivanja, a glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović najavio je održavanje Beogradskog festivala evropske književnosti od 22. do 24. juna.

„Arhipelag“ može da se pohvali da su izdali više od 200 autora za 15 godina, imali su na desetine prevodilaca i saradnika, stotine knjiga, preko 1000 programa, na hiljade članova kluba čitalaca, desetine hiljada prodatih primeraka, na stotine hiljada vernih čitalaca.

„Neobično je to da je naša kuća osnovana skoro u vreme svetske ekonomske krize. A onda smo nastavili neprestano da radimo u krizama. Nailazile su razne političke, društvene krize, usledila je situacija sa NATO bombardovanjem, rat na Kosovu, migrantska kriza, tehnološka kriza ili populizam“, primetio je Božović.

Pomenuo je pandemiju korona virusa koja traje već duže od dve godine, energetske krizu koja tek kreće, kriza papira koja otežava izdavaštvo i ona još traje.

Naravno na pomolu novi Hladni rat, gde sve manje ima mesta za mirnodopske uslove opstanka i razumne razloge.

„Opet, ne smemo prekočiti ni krizu ukusa, odnosno neukusa, jer danas je i dalje prisutna era rijaliti programa, tabloida i tome nema kraja. U svim tim periodima, „Arhipelag“ je kreirao svoje programe, Beogradski festival književnosti koji postoji 11 godina, produkciju novih pisaca svetske i domaće scene, realizacije događaja, promocije novih dela, čega je bilo manje u vreme pandemije“, naglasio je prvi čovek „Arhipelaga“ i dodao da je potrebno i ekonomski biti uspešan, ne bi li se istrajalo u ovoj vrsti posla.

On smatra da je uloga izdavača upravo u tome da pruži javnosti nove pisce, ne samo da objavljuje već poznate naslove, tako da su u tome uspevali, što će i nastaviti u narednom periodu.

Najavljena je i izrada novog veb sajta „Arhipelaga“, sa modernijim dizajnom i grafikom, gde će i sadržaj biti znatno bogatiji, biće objavljene kolumne, prikazi, intervjui sa piscima, a uvodi se i prodaja knjiga putem interneta.

Božović je istakao i da su u svojoj produkciji realizovali projekat audio knjiga, koje su čitali poznati glumci, ali i seriju onlajn – digitalnih naslova, što je više za čitaoce van Srbije.

Beogradski festival evropske književnosti u tri dana od 22. do 24. juna imaće zanimljive programe, pre svega gostovanja četiri međunarodna autora: Ingo Šulce, jedan od poznatijih nemačkih književnika danas, Jani Virk – slovenački pisac romana i kratkih priča, pesnik, urednik, scenarista, Dževad Karahasan pisac, esejista, filozof iz BiH, kao i Slobodan Zubanović – beogradski pesnik i esejista.

Takođe, “Program u fokusu” donosi razgovor o knjizi “Danilo Kiš: Iz Prepiske”, kao obavezno delo za razumevanje života i književnosti velikog pisca, a biće organizovan i panel “Kultura u doba straha”.

Božović je predstavio i ambiciozan plan izdavanja knjiga do 1. septembra prema vrstama i rodovima književnosti i podvukao da okvirno objavljuju između 40 i 60 knjiga na godišnjem nivou, i cilj im je da se stvori što veća pažnja javnosti da se dođe do čitalačke publike.

Tako će izaći uskoro „Antologija savremene rumunske priče“ u Novoj ediciji „Čitanje Evroipe – antologija savremene evropske priče“, a od zbirki priča domaćih autora za sada je najavljen Mihajlo Pantić sa naslovom „Nijedna od sedam“.

U sektoru političke teorije, izvestan je izlazak knjige „Čovek je čoveku virus“ Renate Salecl, a iz psihologije – „Sigmund Frojd – Život sa strahom od smrti (1920-1939)“ Ljubomira Erića.

„Arhipelag“ će objaviti i jednu kolekciju drama „Gladijatorske igre“ autorke Katarine Vešović, dok su nove zbirke poezija – „Zmijštak“ Tanje Stupar Trifunović, „Udaljavanje“ Bojana Vasića i „Svakodnevno ubijanje života“ Žarka Milenkovića.

Najviše će biti objavljeno romana domaćih i inostranih pisaca:“Zaista kuga“ Ljudmile Ulicke, „Povratak na Zejrek“ debitantski roman Vladimira Jaćimovića, „Koljka i Sašenjka“ dramskog pisca Uglješe Šajtinca, „Madžun“ Vlade Uroševića, „Dobošarski dnevnik“ Ratka Dangubića i „Roman o Pašiću“ Nikole Moravčevića.

Na kraju, biće publikovane i tri zbirke eseja – „Šarlotino dvorište (eseji o filmu i pozorištu)“ Veselina Markovića, „Homo eksperimentalis – Geografija socioloških eseja“ Veselina Mitrovića i „Beskonačni razgovori“ spomenutog Mihajla Pantića.

Božović je najavio i polovinom juna gostovanje Dejvida Homela, pisca prevashodno za decu, inače poznati nagrađivani kanadski romansijer, scenarista, novinar, književnik i prevodilac, koji je rođen i odrastao u Čikagu, uveliko stalni autor “Arhipelaga”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar