Izložba „Analogno/Digitalno“ u Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – Izložba „Analogno/Digitalno“ autora Saše Šepeca biće otvorena večeras u galeriji „Aleksandar Despić“ Muzeja nauke i tehnike.

Izložba se bavi jednom u osnovi inženjerskom razlikom, koja je potekla iz tehnološkog razvoja računarstva, da bi vremenom, usvojena od strane kibernetike, potom i kognitivnih nauka, postala kulturna razlika, koja na određeni način opisuje ono što zovemo informatičkim dobom ili procesom digitalizacije.

Retroaktivno, ona označava razliku između dva načina računanja ili razliku između merenja i računanja.

„Živimo u vremenu kompjuterske revolucije, u informatičkom dobu, u vremenu sveopšte digitalizacije. Muzika koju slušamo je digitalna, televizija je digitalna, naše fotografije takođe. Komuniciramo putem mobilnih telefona koji su digitalni uređaji, državna i službena dokumentacija se digitalizuju, naše lične karte, vozačke dozvole i zdravstvene knjižice dobijaju čipove“, podseća autor izložbe.

Digitalizacija, dodaje, ima veze sa računarima koji se ugrađuju u sve više predmeta sa kojima smo svakodnevno u kontaktu.

„Računar u telefonu, u automobilu, u frižideru, u odeći i obući. ‘Pametne’ kuće, ‘pametni’ gradovi, ‘pametno’ društvo. Ako je digitalna tehnologija postala sveprisutna, stiče se utisak da je nešto što zovemo ‘analogna’ tehnologija naprosto ono što je prethodilo i kao zastarelo, otišlo u istoriju, u muzej. Na određeni način to i jeste tako, mada, kako ćemo nastojati da pokažemo, ne sasvim. Šta su analogna i digitalna tehnologija? Otvorićemo više pitanja nego što ćemo pronaći odgovora“, istakao je autor.

Biće izloženi predmeti iz muzejskog fonda, raspoređeni u sedam celina „Analogije“, „Od analognog ka digitalnom“, „Merenje/računanje“, „Kibernetika“, „Mediji i informacija“, „Ulaz/izlaz: kod“ i „Interfejs: od digitalnog ka analognom“.

Izložba će biti otvorena do 30. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar