Izložba “Black Carbon“ od 5. avgusta u Parobrodu

BEOGRAD – Izložba “Black Carbon: umetnost i klimatske promene“ Jasne Kujundžić Jovanov i Ane Novakov biće otvorena 5. avgusta u Ustanovi kulture “Parobrod“ i trajaće do 29. avgusta, saopšteno je danas iz ove institucije.

Učesnici projekta su i Džastin Brajs Gargalja, Sinne Tollerud Bull i Dragan Miletić (umetnički tandem Bull.Miletić), Dragan Dragin, Biljana Golubović, Ron Hat, Maja Budžarov i Predrag Šiđanin (Mpart), MP Art – Luka Tilinger, MP Art Miljan Terzić, Đorđe Marković, Snežana Petrović i Snežana Saraswati.

“Problem zagađenja postao je u naše vreme u tolikoj meri aktuelan da je prerastao u čestu inspiraciju umetničkih istraživanja, što je dovelo do zapaženih izložbenih projekata i značajnih umetničkih radova u različitim žanrovima i tehnikama“, navode organizatori postavke.

Prema njihovim rečima, pored aktuelnosti ove umetničke prakse, izložba je koncipirana tako da ukaže na doprinos sprsko-američkog fizičara dr Tihomira Novakova (1929-2015), koji je 80-ih godina 20. veka pronašao česticu koja nastaje nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva i negativno utiče na okolinu, a koju je nazvao Crni ugljenik (“Black Carbon“).

“Zasnovana na digitalnim interpretacijama ovog pojma, zagađenja životne sredine i potrage za boljim okruženjem, izložba je okupila osmoro umetnika različitih nacionalnosti, što predstavlja još jedan način da se ukaže na globalni značaj problema“, ističu organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar