Izlozba „Crveno slovo“ Biljane Velinovic 20. aprila u SKC-u

BEOGRAD – U Galeriji Studentskog kulturnog centra 20. aprila biće otvorena samostalna izložba Biljane Velinović pod nazivom „Crveno slovo“.

Izloženi radovi su multimedijalnog karaktera, nastali u poslednje dve godine i nadahnuti pojedinim običajima vezanim za verske praznike, odnosno za „crveno slovo“ u kalendaru.

Reč je o običajima celivanja zemlje, mešenja obrednog hleba ili farbanja jaja prenetim u raznim tehnikama i na materijalima.

Recimo, tehnika veza primenjena je na krevetskim čaršavima, platnenim ubrusima, ali i rudarskim šlemovima…

Naime, umetnica, rodom iz Aleksinca, upotrebila je originalne rudarske šlemove izvučene iz Aleksinačkog rudnika posle velike nesreće 1989. godine.

Ciklus radova „Aleksinac 1989“ predstavlja umetnički dokument nesreće u kojoj je stradalo 90 rudara.

Sem šlemova, biće izloženi još neki predmeti iz danas napuštenog rudnika.

U svom doprinosu spasavanja od zaborava, Biljana je svoje radove posvetila baki u crnom, parafrazi lika iz filma „Ko to tamo peva“ (video rad „Sati“); rečima koje su nestale iz srpskog jezika, odštampanim na ljuskama od jajeta (rad „Krhkost“) ili onima koji napuštaju Srbiju, a koje ispraća obrednim hlebom (rad ?1 od 142?)…

Šta je, na kraju, Crveno slovo? Verski praznik, dan za odmor, praznoverje…? Crveno slovo je priča o samoći, zaključuje umetnica.

Izložba je otvorena do 6. maja.
Biljana Velinović (1977) diplomirala je Zidno slikarstvo na FPU u Beogradu 2010. i doktorirala Višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2018. godine. Docent je na FSU u Beogradu na predmetu Multimedijalna umetnost i profesor struktovnih studija na ITS-u na predmetima Video produkcija i Vizuelni efekti.

Izlagala je na pet samostalnih i više grupnih izložbi radove iz oblasti Multimedijalne umenosti i slikarstva.

Dobitnik je Nagrade za Proširene medije ULUS-a, 2017. Aktivno se bavi i primenjenim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar