Izložba kolaža Ivana Tabakovića od 1. septembra u Beogradu

BEOGRAD – Izložba kolaža Ivana Tabakovića (1898-1977) „Život, misli, snovi“ biće otvorena 1. septembra u 18 časova u beogradskoj Galeriji „Vasić“, najavili su danas organizatori.

Autor izložbe Vladimir Vasić opredelio se za 16 kolaža nastalih od 1965. do 1975. godine, iz kojih se „može steći uvid u vrlo značajan segment stvaralaštva Tabakovića, a novim čitanjem i sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko estetskim svetonazorom“, kaže se u saopštenju.

„Zanimljivost i aktuelnost kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorski u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Tabakovića“, saopšteno je iz novootvorene Galerije „Vasić“.

Tabaković je bio jedan od osnivača beogradske Škole primenjene umetnosti, član Srpske akademije nauke i umetnosti, dobitnik Sedmojulske i Politikine nagrade, Ordena rada, kao i Povelje Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije, a za ovu izložbu njegovi kolaži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija i većina nikada nije izlagana, dok su ponovo pred našom publikom četiri sa njujorške izložbe.

„To su moje intime beleške, zapisi o raznim vidovima i problemima našeg života i opstanka, koji se kreću od misli snova do misli stvarnosti, i obrnuto. To je izmaštana stvarnost, i preformulisana realnost. Mislim, dakle maštam!“, rekao je Tabaković svojevremeno o svojim kolažima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar