Izložba „Nagrada Piranezi 2018“ u Grafičkom kolektivu

BEOGRAD – Izložba „Nagrada Piranezi 2018“ nastala u saradnji sa Danima arhitekture u Piranu u Sloveniji, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 sati, u Galeriji Kolektiv, nakon čega sledi i razgovor sa gostima u okviru programa ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.
Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA).

Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720-1778), čija porodica vodi poreklo iz Pirana.

Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata. Nagrađeni rad treba da odražava poštovanje savremene arhitekture za prirodni, kulturni i istorijski kontekst.

Predstavljanjem različitosti u okviru visokokvalitetne evropske arhitekture, ova nagrada podstiče kulturni identitet i, između ostalog, naglašava značaj oživljavanja modernističke arhitekture.

Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine.

Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec, koji je izabarao sledećih pet realizacija:Kuća u Tetovskoj, Hotel kondo Kamenovo, Šipkov krs, Mountain Resort Brankovic i Sojenicu na Savi.

Dani arhitekture u Piranu održavaju se jednom godišnje, od 1983. godine, u Sloveniji. Cilj međunarodne konferencije u Piranu je da predstavi najprogresivnije i najinovativnije ideje arhitektonske i prostorne produkcije, a na njoj su učestvovali mnogi ugledni arhitekti: Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vijeira, Peter Cumtor, Svere Fen, Kenet Frempton, Dejvid Čiperfild, Vang Žu i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar