Izložba o Jasenovcu Muzeja žrtava genocida i u Parizu

PARIZ, 7. april 2022. godine – Nakon Beograda, Kragujevca, Paraćina, Trebinja i Podgorice Muzej žrtava genocida predstaviće danas „Jasenovac : logor smrti – zemlja živih“ u Parizu, saopštili su iz Muzeja.

Producent postavke je digitalna agencija NextGame iz Beograda, dok je Muzej žrtava genocida pružio neophodnu stručnu podršku.

Autori izložbe su g. Bogdan Španjević i g. Darko Nikolić, dok je stručni konsultant prilikom realizacije izložbe bila naša uvažena koleginica istoričarka Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida.

Izložba će do 20. aprila ove godine biti predstavljena u Kulturno-informativnom centru Republike Srbije u Parizu.
Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Izložba, koja je do sada predstavljena u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu i Trebinju, donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.

Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i, putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj.

Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru.

Izložba pod nazivom „Jasenovac : logor smrti – zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.

Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Svi segmenti postavke inspirisani su istorijskim događajima i stvarnim pričama, ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju tako da posetioci ulaze i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na jednu vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.

Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice, kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju, a ne produbljuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar