Izložba o ruskim piscima u emigraciji u Biblioteci grada BG

BEOGRAD – U Biblioteci grada Beograda, u znak sećanja na stogodišnjicu od dolaska ruske emigracije u Srbiju (tadašnju Kraljevinu SHS), u sredu, 20. februara, biće otvorena izložba o ruskim piscima u emigraciji pod nazivom „Izgnanici bez svoje volje“.

Izložba otkriva istoriju života pisaca u egzilu i prikazuje pisma, beleške, autograme, fotografije I.A. Bunina, I.S. Šmeleva, N.A. Teffi, A.M. Remizova, B.G. Panteleimonova, K.D. Baljmonta.

Postavku je ustupio Ruski fond kulture, sa kojim je Biblioteka grada Beograda 2017. godine potpisala ugovor o saradnji.

Tom prilikom ovaj fond je Biblioteci grada Beograda donirao preko 2.000 vrednih i luksuznih izdanja knjiga za decu i odrasle i multimedijalnu građu.

Ove poklon knjige su nakon stručne obrade smeštene u novootvoreni ogranak Biblioteke grada Beograda u Sava Centru, kao poseban fond pod nazivom „Biblioteka Sergej Mihalkov“.

Cilj sporazuma o saradnji između Boblioteke grada Beograda i Ruskog fonda kulture jeste snaženje daljeg razvoja srpsko-ruskih kulturnih, umetničkih i naučnih veza.

Na izložbi će moći da se vide novine i časopisi ruskih emigranata koji su u posedu Srpskog bibliofilskog društva Srbije, kao i knjige i monografske publikacije koje Biblioteka grada Beograda poseduje o ruskoj emigraciji.

Drugi deo ove izložbe prikazuje ruske emigrante koji su svoj talenat i stvaralaštvo ispoljili u Beogradu, pre svega strip crtače (Golovčenko, Ivkovič, Kuznecov, Lobačov, Navoev, Ranhner, Soloviev i Šenšin) i njihove izuzetne ilustracije dela srpske književnosti i srpskih tema iz života, a deo postavke sačinjavaju njihovi lični predmeti, pasoši, pisma, fotografije, prijave boravišta i drugo.

Ova građa samo je mali deo izložbe „Ruski strip kraljevine Jugoslavije“ koji je za ovu priliku ustupila autorka izložbe prof. dr Irina Antanasijević, profesor ruske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ova izložba premijerno je prikazana u Moskvi, u Domu Ruske dijaspore Solženjicin u oktobru i novembru 2018. i imala je veliki uspeh.

U septembru mesecu ove godine biće prikazana u Sankt-Peterburgu, a potom u Narodnoj biblioteci Srbije u oktobru.

Izložbu će u Biblioteci grada Beograda otvoriti ambasadar Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin i direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar