Izložba o Srbima u osmanskim dokumentima

BEOGRAD – Izložba „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. veka“, koja je danas otvorena u Arhivu Srbije, sadrži nekoliko desetina hiljada dokumenata istraženih, digitalizovanih i pohranjenih u Arhivu proteklih godina, a autorka izložbe i kataloga koji je prati je Enisa Aliomerović Hubanić.

Otvarajući izložbu ministar je kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao da će posetioci osim dokumenata iz Osmanskog arhiva moći da vide i dokumenta na osmanskom jeziku iz Arhiva Srbije koja su predstavljena predsednicima Srbije i Turske, Aleksandru Vučiću i Redžepu Tajipu Erdoganu prilikom poslednje posete turskog predsednika Srbiji.

Ministar je rekao da u istorijskom smislu svi narodi i sva društva govore dva jezika.

„Govore jezikom političke istorije i političkih interesa, ali i jezikom kulture. Kada govore jezikom kulture, narodi se bolje razumeju i prihvataju. Na pametnim društvima i pojedincima je da se opredele koji će im od ova dva jezika biti maternji. Nadamo se da će to zauvek biti jezik kulture“, rekao je Vukosavljević, te podsetio da ove godine obeležavamo 140 godina od uspostvaljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Izložba i prateći katalog prvi su vidljivi rezultati saradnje dva arhiva, Osmanskog i Arhiva Srbije i pojedinih ustanova kulture u Srbiji, naveo je ministar, a proučavanje blaga koje se nalazi u Osmanskom arhivu, dodao je, od velikog je značaja za Srbiju, a jedan od dokumenata, kako je rekao, privukao mu posebnu pažnju.

„Taj dokument se odnosi na deo popisa na Kosovu i Metohiji. Imajući veru u pouzdanost osmanske arhivistike očekujem da će taj dokument i njemu slični posvedočiti o tome ko je vekovima živeo na Kosovu i Metohiji i da će pouzdana istorijska istina biti najbolja brana istorijskom revizionizmu svake vrste“, naveo je ministar.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić pomenuo je da će posetioci izložbe moći da vide, između ostalog, kako su izgledali defteri i u čemu su oni čuvani, dokument s podacima o popravci mosta na Savi u Beogradu izgrađenog 1526. godine, ratifikovanu odluku Berlinskog kongresa s potpisom britanske kraljice Viktorije…

Ugur Unal direktor predsedništva državnih arhiva Vlade Turske kazao je da oni poseduju obimnu građu koja se odnosi na Srbiju.

„U našem arhivu među građom koja pripada periodu Osmanskog carstva, prilikom pretrage pojmova Srbi i Srbija trenutno se dobija oko 60 hiljada rezultata čiji će se broj zasigurno povećati. Ti dokumenti između ostalog svedoče o održavanju odnosa sa srpskim knezovima, porezima, trgovini, verskim slobodama…takođe tu su brojni dokumenti o ustancima“, kazao je Unal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar