Izložba Petra Jončića u Galeriji Beogradske tvrđave

BEOGRAD – Izložba fotografija novinara Petra Jončića biće otvorena 16. avgusta u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji.

Postavka „(U)lica“ obuhvata fotografije nastale na beogradskim ulicama, u parkovima i predgrađu.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, Jončić je izdvajao i fotografisao zanimljive ljude koji su bili u njegovom okruženju tokom snimanja TV priloga.

„Svi portreti su rađeni na stari način, analognim fotoaparatom, na filmu od 35 mm koji je razvijen u laboratoriji, skeniran i pretvoren u fotografije. Na taj način cela izložba promoviše staru tehniku izrade fotografija koja je zaboravljena u digitalnoj eri“, objašnjava Jončić.

Jončić skoro dve decenije prati kulturu na televiziji Studio B.

Pisao je za „Dnevni Telegraf“, a filmske kritike i eseje o umetnosi objavljivao je u Književnom listu, Reči, Domusu, Zlatnoj gredi, Evropi, časopisu „OK“, „3+4“, TFT-u.

Autor je knjiga „Filmski jezik Želimira Žilnika“ (nagrada „Dušan Stojanović“ za najbolju studiju o filmu 2003), „Neki drugi film“, „Muzičke slikovnice osamdesetih“ i priređivač je i ko-autor knjige „Deca srebrne emulzije-fotografije Zorana Vujovića“ koju je ULUPUDS nagradio za najbolju foto-monografiju na Sajmu knjiga.

Na Studiju B bio je urednik emisije „Kocka“ i saradnik dokumentarnog programa.

Autor je više dokumentarnih i kratkih filmova, a fotografijom se amaterski bavi od kraja osamdesetih.

Izložba se može pogledati do 4. septembra. Radno vreme Galerije je od 11 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar