Izložba posvećena Branku Miljkoviću 12. februara u Nišu

NIŠ – Branko Miljković: Pisma i posvete iz zaostavštine, naziv je nove izložbe autorke Jelene Bogdanović, posvećene velikom pesniku, koja će biti otvorena u petak, 12. februara u 13 sati u Književno – memorijalnoj postavci “Sremac / Miljković” u Narodnom muzeju Niš.

Upravo 12. februara obeležava se 60 godina od tragične smrti Branka Miljkovića u Zagrebu.
Poštujući sve epidemiološke preporuke, klasično otvaranje neće biti izvedeno, već će ga zameniti resital učenika Osnovne škole “Branko Miljković” iz Niša.

Članovi Udruženja “Brankovo pero” sa učenicima škole recitovaće svoju poeziju i ti stihovi će otvoriti izložbu.
Autorka izložbe Jelena Bogdanović je kustoskinja književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš.
Princ poezije, kako su zvali Miljkovića, rođen je u Nišu 1934. godine, a studirao je klasičnu filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Sveobuhvatnu zaostavštinu pesnika porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine i ona se danas nalazi u Zbirci Branko Miljković koja broji čak 1671 predmet.
Pored lične biblioteke od 589 knjiga, Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe.

Kolekcija prepiske broji ukupno 222 jedinice: pisma, dopisne karte, razglednice, poslovna pisma na memorandumu, čestitke, posetnice, dokumenta, lične isprave i nekoliko pisama samog Miljkovića.

Po hronologiji prepiska obuhvata period od 1956. do 1961. godine, a zanimljivo je da nekoliko pisama nosi datum posle smrti pesnika, i ona su poslata njegovim roditeljima.
Izložba obuhvata 119 izložaka, i to pisma, pozivnice, propusnice, članske karte, čestitke, knjige sa posvetom, dve knjige utisaka, i predstavlja selektivni presek Kolekcije prepiske iz pesnikove zaostavštine.
Takođe dodatnu ekskluzivnost izložbi daju dve knjige utisaka iz 1962. i 1971. godine koje danas predstavljaju kapitalno svedočanstvo o brojnim posetiocima Spomen sobe pesnika u Beogradu (1962) i Nišu (1971).

Izložene jedinice i predmeti su od kapitalnog značaja za razumevanje ličnosti i književnog dela Miljkovića, višestruko nagrađivanog za svoj književni rad.
Koncepcija izložbe indirektno osvetljava jedan period savremenog srpskog i jugoslovenskog pesništva prve polovine 20. veka, čiji je nesumnjiv predstavnik bio upravo Miljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar