Izložba posvećena žrtvama Jasenovca u Istorijskom muzeju

BEOGRAD – Izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ otvarena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Otvaranju izložbe prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik SNV u Hrvatskoj Milorad Pupovac, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka za rad Darija Kisić.

Postavku čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Izložzeno je 25 radova, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

Izložbu su priredili Odbor Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije.

Povod za priređivanje izložbe je 22. april – Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu koji se u Srbiji obeležava u spomen na 22. april 1945. godine kada je došlo do proboja dela zatočenika sistema logora smrti ,“Jasenovac“ koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske.

Koordinator realizacije izložbe je istoričar Dejan Ristić.

Izložba će za posetioce biti otvorena od 23. aprila do 22. maja 2021. godine.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakim danom, osim ponedeljka, od 12 do 20 časova, a ulaz na izložbu je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar