Izložba Prometeji novog veka u Muzeju Jugoslavije

BEOGRAD – Izložba „Prometeji novog veka“, inspirisana 60. godišnjicom Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, biće otvorena 22. septembra u Muzeju Jugoslavije.

U fokusu izložbe, koja će trajati do 14. novembra, nalaze se odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi slikara Petra Lubarde (1907-1974),koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije u Nesvrstanima, saopštio je danas Muzej Jugoslavije.

Kako je navedeno, autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije Ana Panić i Jovana Nedeljković, a jedan od segmenata odnosi se na posetu Josipa Broza Tita (1892-1980) Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnom za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije u pravcu nesvrstavanja.

„Još u prvoj polovini pedesetih počinje kulturna razmena izložbi i studenata, među kojima je bio veliki broj umetnika čije radove ćemo prikazati prvi put“, najavila je Nedeljković.

Izložba Lubardinih radova u Kulturnom centru Beograda bio jedan od centralnih kulturnih događaja tokom Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, a slika „Prometeji novog veka (Industrijalizacija)“ za tu priliku je preneta u salon Narodne skupštine.

„Smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo“, saopštio je Muzej.

Kako je najavljeno, na izložbi će biti Lubardine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije, „Buđenje Afrike“ (1956-1959) i „Prometej““ (1967), kao i „Čovek i zveri“ (1964) i „Bik i oblak“ (1963), zahvaljujući saradnji sa Kućom legata.

Deo postavke činiće i rad umetnika Vladimira Nikolića „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“, arhitekturu izložbene postavke osmislila je Milena Kordić, dok je za njeno grafičko oblikovanje i dizajn bio zadužen Andrej Dolinka.

Izložba „Prometeji novog veka“ deo je programa koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije kojim se obeležava 60. godišnjica održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar