Izložba “Prostor. Godina iza nas” od danas u Galeriji B2

BEOGRAD – Kolektivna izložba “Prostor. Godina iza nas” biće danas otvorena u Galeriji B2 (Balkanska 2), čime se obeležava druga godišnjica postojanja te galerije na beogradskoj likovnoj sceni, javili su organizatori.

Klasičnog svečanog otvaranja neće biti usled cele situacije oko pandemije, a sama postavka obuhvata dela šest umetnika koji su izlagali u drugoj izlagačkoj godini.

Tokom ove sezone u galeriji su pokušali da kroz narativ prostora približe publici rad šest autora.

Program će krenuti sa izložbom dela Vesne Golubović, a cela postavka organizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.
Umetnik Veljko Vujačić sa izložbom „Bez naziva“ uvodi publiku u svet struje apstraktnog slikarstva.

Njegovu strukturu čine pravilno oslikani slojevi slike, sa vertikalnim ili horizontalnim trakama, gde je cilj da se stvori snažan utisak posmatrača kroz monumentalnost, jednostavnost i tišinu kojima pulsiraju njegova dela.

Postavka „Bauk kruži Evropom“ Sandre Malić i Stanka Crnobrnje koja je nastala u jeku pandemije, ukazala je na načine kako sačuvati harmoniju i ravnotežu prostora.
Naziv izložbe asocira na to da stanje straha nije originalna pojava 2020. godine i da je moguće rešenje upravo njegovo kanalisanje.
Na izložbi „Pogled u nedogled“ Saše Pančića, kompozicije nisu primeri ekspresivne apstrakcije u istorijskom smislu, jer su građene kroz dva procesa.
„Prostor-strukture“ naziv je izložbe Rade Selaković, koja govori o promeni vizuelnog izraza autorke, što dolazi početkom 90-tih godina.
S obzirom da je motiv tela nosio preveliku simboličku vrednost, umetnica otvara jedan novi prostor za „komunikacijsku sintaksu, na kojoj će zasnovati kasnije stvaralaštvo”, kako stoji u katalogu koji prati izložbu, a gde se takođe navodi da je intelekt u tom odnosu korektivni faktor, najviši stepen spoznaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar