Izložba „Prvo oplovljavanje sveta“ u Institutu Servantes

BEOGRAD – Izložba „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ biće otvorena za posetioce od danas do 16. oktobra u Institutu Servantes.

Kako bi publika što bolje doživela ovu istorijsku avanturu, Institut Servantes organizovaće svake subote stručna vođenja istoričara Marko Pištala, najavili su organizatori.

U okviru planiranog programa biće organizovana vođena za opštu publiku (17. septembra, 1. i 15. oktobra), za osnovnoškolsku publiku (24. septembra) i publiku srednjoškolskog uzrasta (8. oktobra).

Sva vođenja počinju u 15 časova, organizovana su na srpskom jeziku, a ulaz je besplatan uz prethodnu registraciju putem zvaničnog sajta Instituta Servantes.

Podsećanja radi, pre pola milenijuma u Sevilji je započelo putovanje o kome je čovečanstvo dugo sanjalo, trebalo je stići do mitskog istoka i Ostrva začina na tada neistraženoj strani sveta.

Putovanje je 1519. godine započeo portugalski istraživač Fernando Magelan, a tri godine kasnije postaće najduže putovanje toga doba: prvo oplovljavanje sveta koje su 1522. godine dovršili Huan Sebastijan Elkano i posada broda „Viktorija“.

Izložba „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ prikazuje glavna svedočanstva ovog putovanja, osim datuma, činjenica, prikaza je i ljudska strana pomoraca koju su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se.

Iscrtavši mapu sveta i njegove dimenzije, moreplovci su istovremeno izmenili i tok istorije.

Postavka pruža priliku da se čuje glas protagonista ekspedicije, a objedinjuje pisana svedočanstva moreplovaca koji su planirali, pripremali i izveli ovo putovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar