Izložba radova Bobana Savića Geta 8. decembra u MPU

BEOGRAD – Tematska izložba stvaralaštva ilustratora i akademskog slikara Bobana Savića Geta “Geto: Sve, sve, ali zanat“, čija je autorka istoričarka umetnosti Marija Ristić, biće otvorena 8. decembra u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 20. januara 2022. godine, saopštili su danas organizatori događaja.

Na otvaranju postavke govoriće glavni i odgovorni urednik “Politikinog zabavnika“ Zefirino Grasi i glumac Tihomir Stanić.

U okviru muzičkog programa, violončelistkinja i pijanistkinja Aleksandra Bengin održaće recitale za violončelo Johana Sebastijana Baha, Pola Hindemita, Žaka Ibera i Gaspara Kasadoa.

Izložba se sastoji od oko 220 Getovih radova – stvaralaštvo koje je predstavljeno na izložbi započinje od njegovih najranijih školskih dana, preko studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i prvih ilustracija za “Politikin zabavnik“, da bi se razgranalo na raznovrsne oblasti primenjenih umetnosti koje u današnje vreme omogućava upotreba digitalnih tehnologija.

Ovom postavkom se sumiraju radovi umetnika iz nekoliko kreativnih oblasti (ilustracije, stripa, koncept-arta, karakter-dizajna, scenografije), sa namerom aktuelizovanja prirode ilustracije, njenog stilskog jezika i metoda nastanka.

Prema rečima autorke Marije Ristić, “na Getovim radovima “kičmu“ likovne strukture čini čvrst, precizan crtež“, a moglo bi se i reći da Geto čak i četkicama crta.

“Deluje da ništa nije prepušteno slučaju dok pažljivo vodi oko posmatrača kroz kompleksnu kompoziciju, neprekidno ga vraćajući na težišta radnje. Ukoliko išta može da se prigovori njegovom perfekcionističkom postupku, onda je to upravo potreba da iskontroliše svaki aspekt rada, što ponekad inhibira crtačku impulsivnost“, kaže Ristić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar