Izložba „Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba“ u Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – Izložba „Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas“ biće svečano otvorena večeras u Muzeju nauke i tehnike i trajaće do 30. novembra.

„Naša ideja je bila da istaknemo nešto manje poznato, a to je da su u otkriću, unapređenju i primeni X zraka u medicinskoj dijagnostici značajan doprinos dali naši naučnici Nikola Tesla i Mihajlo Pupin“, navela je autorka postavke Jelena Jovanović Simić na današnjoj konferenciji za medije u Muzeju nauke i tehnike.

Po njenim rečima, kada je reč o primeni rendgenske tehnologije, Srbija se može ponositi da nije mnogo zaostajali za svetom – naime, samo dve godine nakon otkrića X zraka, u Srbiji je ova tehnologija već počela da se koristi.
Kako je navela na izložbi je predstavljeno i industrijsko nasleđe – u Jugoslaviji su rendgenske aparate proizvodili od ’52. godine u fabrici Jugorendgen, koja je potom sa kompanijom Visaris ponovo ostvarila jedan napredak.

„Razvijena je tehnologija proizvodnje digitalnih rendgenskih aparata, a Visaris je danas ono što je bio Jugorendgen – jedini proizvođač digitalnih rendgenskih aparata u regionu“, objašnjava Jovanović Simić.

Ko-autor postavke i autor muzike Aleksandar Vl. Marković navodi da se ideja za ovu postavku rodila u „povezivanju druge i četvrte industrijske revolucije i doprinosa naučnika od druge polovine 19. veka i sve do danas, te da je želja da se približi istorija savremenom dobu uključivanjem digitalnih sadržaja u postavku, među kojima su i video igrice, za koje se nadamo da će motivisati i roditi nove mlade srpske naučnike

„Pokrenuli smo program koji je okupio 400 mladih ljudi pod temom učešća Tesle i Pupina u otkriću i razvoju tehnologije. Učesnici su razvijali svoje koncepte, a mi smo potom odabrali dva, na kojima su dva tima radila skoro 4 meseca… Uspeli su da naprave veoma kvalitetne igre i da na jedan novi način dočaraju stvaralaštvo Tesle i Pupina“, objasnio je Miloš Đuričanin iz kompanije Nordeus.

Visaris, kao naslednik duge tradicije je predstavio, kako je rekao profesor Vladimir Petrović rezultate rada poslednjih 18 godina malog kruga stručnjaka koje su okupili,a koji su se bavili rendgen tehnologijom.

Postavku, između ostalog, čine aparatura za proizvodnju rendgenskih zraka (onako kako je to koristio pronalazač Rendgen, a potom i Tesla i Pupin, i kakva je ona 1897 godine i stigla u Srbiju), sređen, konzerviran i restauriran rendgenski kabinet iz ’30-ih godina koji je Muzej nauke i tehnike dobio na poklon po svom osnivanju 1989godine, kao i celine posvećene kompanijama Jugorendgen i Visaris.

Važan deo postavke predstavlja premijerno prikazivanje mini video igara „Naučnikove odaje – put otkrića“ i „Misterije X zraka“, koje su napravili najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra sa ciljem da se privuče mlađa publika da poseti Muzej i zainteresuje se za ovu temu.

Posetilac izložbe kroz „Misterije X zraka“ preuzima ulogu Teslinog i Pupinovog asistenta i pomaže naučnicima u njihovim istraživanjima, i dobija zadatak da sakupi četiri elementa potrebna da se napravi uređaj za X-zrake.

U igri „Naučnikove odaje – put otkrića“ igrač je jedan od naučnih saradnika koji pomaže naučnicima poput Tesle i Pupina u procesu otkrivanja nekog od pronalazaka koji se nalaze na izložbi, a zadatak igrača je da pronađe delove koji su im sada neophodni za prototip novog izuma.

Osim toga, deo postavke predstavlja i VR Nikola Tesla, kojeg tumači glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta Joakim Tasić.

Izložbu „Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas“ organizuje Muzej nauke i tehnike u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar