Izložba „Reality: Undrešed“ Luke Marjanovića u KC Grad

BEOGRAD – Samostalna izložba “Reality: Undrešed” umetnika Luke Marjanovića otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, i trajaće do 3. decembra.

Projekat “Reality: Undrešed” fokusiran je na kritičku reakciju umetnika na sopstveno okruženje i savremeni život.

Crtežom, formom, bojom i ekspresijom, ali i samom temom, autor ukazuje na veliku težnju pojedinca da se izbori sa današnjim sistemom vrednosti u kojem su, kako navodi, materijalno i duhovno u tragikomičnoj simbiozi, gde dominira neukus i snažna želja za samopromocijom.

U ovakvim odnosima svaki blic, lajk, seen, seed, postaje “sveti gral” modernog društva – sam po sebi cilj, a ne sredstvo, kada je reč o svetu društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok).

“Moji aktuelni radovi i ideje se oslanjaju na aktove i scene onoga što nas danas okružuje, na savremeni život. Pokušavam da ekspresijom crteža, forme i boje povežem i obradim univerzalne istine i aktuelne teme, sociološko i duhovno stanje, kao i raspadanje same duhovnosti usponom socijalnih mreža i globalnog neukusa koji vlada u svim oblastima svakodnevnog života, pa i u umetnosti“, analizirao je umetnik Marjanović.

On je koristio uglavnom „jeftine“, plastične boje, žutu i pink, jer svojim likovnim svojstvima ukazuju na trenutnu realnost i neukus koji vladaju svetom.

„Prilikom rada, vizuelno sam izučavao i pokušao da implementiram elemente ruskog konstruktivizma, monumentalizma, futurizma, plakatnog slikarstva i pop arta”, navodi Luka Marjanović povodom izložbe “Reality: Undrešed”.

Istoričarka umetnosti Biljana Tomić ističe u tekstu u katalogu izložbe da se interesovanja autora izložbe kreću između eha istorijskog i savremenog vremena, doba velikih avangardi i potrošačke pop kulture do provokativnih zbivanja neposredne savremenosti.

“Prema svom izboru umetničkog pristupa, Luka Marjanović interpretira figuru tela ili portreta kao objekte specifične konstruktivne geometrije krugova, uglova, pravih linija i njihove repeticije. Stavovi kritičnosti, lascivnosti i humora u fokusiranim motivima bazirani su na široko razvijenim trendovima savremenog društvenog i kulturnog populizma“, zapisala je Biljana Tomić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar