Izložba Sjaj ruskih slikara od 22. januara u Vršcu

VRŠAC – Izložba „Sjaj ruskih slikara“ biće otvorena 22. januara u Gradskom muzeju Vršac gde će trajati do 27. februara, saopštio je danas kolekcionar Vladimir Pešić.

Kako je najavljeno, izložbu koja koja prvi put srpskoj javnosti predstavlja dela iz Pešićeve privatne kolekcije umetnika iz Rusije, koji su stvarali na području Srbije između dva svetska rata, otvoriće
muzejski savetnik Nikola Kusovac, a prisustvo su najavili predstavnici Ambasade Rusije.

Deo Pešićeve zbirke koja se izlaže u Vršcu donosi, između ostalih, dela Stepana Fjodoroviča Kolesnikova sa zagonetnim portretom princeze Mafalde Savojske, četiri slike Nikolaja Dmitrijeviča
Kuznjecova koji je jedno vreme živeo i stvarao u Vršcu, kaže se u saopštenju.

Pešić je najavio i da će „Sjaj ruskih slikara“ pokazati delo „Bogatir Dobrinja Nikitič“ Konstantina Konstatinoviča Kuznjecova „s pismom zahvalnosti Olgi Nikolić i Bebi Tabaković koje je potpisao ruski general konjice Nikolaj Nikolajevič Baratov“.

Tu su i dela „Rudari“ Nikolaja Vasiljeviča Haritonova, zatim Ipolita Daniloviča Majakovskog, Petra Petroviča Sokolova, Aleksandra Ivanoviča Lažečnikova, Vladimira Pavloviča Zelinskog i Nikolaja Krivošejna.

Kako je navedeno, izložbu „Sjaj ruskih slikara“ zaokružuju ikone koje su ruski umetnici radili krajem 19. i na početku 20. veka, a poseban deo posvećen je Pešićevom dedi Branislavu Maksimoviću iz Vršca, koji je sa svojom braćom tridesetih godina osnovao muzički Univerzitetski kvartet Braća Maksimović.

Kao sin dopisnika lista Politika Dušana Pešića, mlađi Pešić je živeo u Moskvi od 1983. do 1997. godine, a član je Međunarodne konfederacije kolekcionara, antikvara i art dilera u Rusiji i Zajednici nezavisnih država (MKAAD), Međunarodne konfederacije trgovaca antikvitetima i umetničkim delima (CINOA) i Društva antikvara Srbije (DAS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar