Izložba Smrt (na) ekranu od 5. novembra u Salonu MSUB

BEOGRAD – Izložba „Smrt (na) ekranu“ Mladena Miljanovića, koji istražuje temu smrti kroz raznovrsne umetničke forme, biće otvorena 5. novembra (19:00) u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i trajaće do 31. januara.

Iz MSUB je danas saopšteno da MiIjanovićeva izložba obuhvata dela nastala od 2020. do 2021. godine, kada se „intenzivno bavio istraživanjima slika smrti i smrti slike, gde se prepoznaje jasan tematski fokus na pandemiju kovid-19“.

„Istraživanje modela reprezentacije slika smrti, kao i posmrtne reprezentacije umetnički opredmećenih formi industrijskih produkata savremenih tehnologija komunikacije, reflektuje se kroz delove ambijentalne instalacije – pomenute produkte: računare, mobilne telefone i digitalne televizore“, naveo je MSUB.

Kako je saopšteno, u ambijentalnoj instalaciji „Smrt (na) ekranu) Miljanović tehnikom obrade kamena, u materijalu koji se najčešće koristi za obeležavanje smrti, „stvara u semantičkom smislu, svojevrsne spomenike ovim uređajima“.

Iz MUSB je navedeno da je Miljanovićeva namera, između ostalog, da izložbom „pokuša dati neku vrstu odgovora, umetničke izjave, koji su to društveni, politički ili kulturološki medijski prostori smrti koji svojom definicijom više govore o golom životu, te koliko je život kao takav prožet idejom ili strahom od smrti“.

Miljanović je radio u klesarskoj radionici na izradi nadgrobnih spomenika, a diplomirao je 2005. godine slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, gde je magistrirao i predaje umetnost novih medija. Izložbu su podržali Grad Banja Luka, „ACB galerija“ Budimpešta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije i Akademija umjetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar