Izložba “Terrestrial ođities 2“ 12. oktobra u Domu omladin

BEOGRAD – Izložba “Terrestrial ođities 2” grupe umetnika biće otvorena 12. oktobra u Galeriji Doma omladine Beograda, a radove će izložiti Marija Avramović i Sem Tvajdejl, Gorana Bačevac, Nadežda Kirćanski, Martina Petrović, Slavica Obradović, Igor Ripak, Jana Vasiljević i Nebojša Jamasaki-Vukelić.

Po rečima organizatora “Terrestrial Ođities” je multimedijalni entitet započet rezidencijalnim boravkom na relaciji između Zarbrikena i Folklingena (Nemačka) u toku 2019. godine, a na inicijativu vizuelne umetnice i kustoskinje More Obradović.

Zajednički život i rad, deljenje intimnog i studijskog prostora, omogućili su kontinuiranu diskusiju i refleksiju koji su umetnicima pružili uvid u mehanizme sopstvenih umetničkih praksi i time im omogućili specifičnu vrstu dijaloga.

Spontana razmena u toku zajedničkog boravka otvorila je prostor za drugu fazu projekta, koja je koncipirana kroz još jedan rezidencijalni boravak u selu Dodoši na Skadarskom jezeru u toku avgusta 2021. godine, u saradnji sa Novom galerijom vizuelnih umetnosti.

Specifični pejzaž Skadarskog jezera, njegova mutacija usled letnjeg povlačenja vode, odnos urbanog i ruralnog, istorije i budućnosti, ljudske i ne-ljudske inteligencije, obogatili su već započet dijalog o idejama sveta nakon čoveka, ličnim i kolektivnim odnosima prema onome što nestaje, formama otpora i eskapizma.

Radovi nastali u okviru postavke “Terrestrial ođities 2” postoje samostalno u različitim tehnikama i gravitiraju oko zvučne instalacije i teksta, čineći zajedno ambijentalnu celinu.

Marija Avramović i Sam Tvajdejl počinju umetničku saradnju 2017. godine i kroz zajednički rad optimizam nalaze u kolektivnim praksama, transformaciji, simbiozi, tehno-animizmu, objektno orijentisanoj ontologiji i kršenju narativa o ljudskoj izuzetnosti.

Koristeći se estetikom video igrica i veštačkom inteligencijom, zajedno prave svetove koji se u realnom vremenu samostalno obnavljaju ispred posmatrača.

Gorana Bačevac je završila osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti.

Ona stvara koristeći medije skulpture, crteža i instalacije, pružajući posebnu pažnju svakom od ovih medija kroz koje prikazuje prostor na ivici javnog i intimnog.

Samostalno je izlagala u Beogradu i učestvovala na grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Nadežda Kirćanski je vizuelna umetnica čija praksa angažuje širok raspon medija uključujući crtež, objekte i “site-sensitive“ prostorne instalacije.

Jedan od ključnih fokusa u njenom radu je sudar socio-političkih realnosti i savremenog jezika mladih, čijom se analizom filtrira skriveni emotivni, fizički i intelektualni rad.

Martina Petrović je multimedijalna umetnica čija se praksa uglavnom fokusira na istraživanje društveno generisanih emocionalnih stanja kao što su tuga, ali i nesigurnost, pritisak, uznemirenost i animozitet u odnosu na gubitak vrednosti, štetu nanetu životnoj sredini i osećaj izmeštenosti.

Trenutno radi na umetničkom projektu “The Last Straw“, koji se bavi ekološkom tugom, a koju ona istražuje kroz pet faza žalosti (poricanje, pregovaranje, tuga, bes i prihvatanje), posvetivši svakoj od ovih faza participativni ritual.

Slavica Obradović je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za sklupturu.

Kroz fizičku i virtualnu sklupturu Obradović se bavi predstavama ljudskog tela u specifičnim procesima fragmentacije, hibridizacije i srastanja, ispitujući kompleksnost međuljudskih odnosa i emotivnih stanja.

Njeni radovi često proističu iz povezivanja mitoloških priča i bajki sa savremenim društvenim trenutkom, istražujući na taj način očekivanja koja u realnosti uspostavljamo u odnosu na konstruisanu stvarnost fiktivnih narativa.

Učestvovala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala četiri samostalne postavke u Beogradu.

Igor Ripak je umetnik i fotograf. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču, a u svom radu se koristi transformativnim procesima transmedijalne adaptacije sa akcentom na sociopolitičke teme koje oblikuju našu realnost.

Jana Vasiljević je multidiscpilinarna umetnica bazirana u Belgiji.
Bavi se stvaranjem prostora za potcenjeni i svakodnevni život kroz medijum slike i grafike i paralelno aktivira i učestvuje u komunalnim projektima za koje smatra da su od šireg značaja za društvo.

Nebojša Jamasaki-Vukelić završio je master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a svoj rad bazira uglavnom na mediju crteža, kroz koji tematizuje pitanje ličnih i kolektivnih kapaciteta za društvenu imaginaciju.

Izložba traje do 29. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar