Izložba umentosti vojnih zarobljenika predstavljena u NBS

BEOGRAD, 17. marta (Tanjuga) – U Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) danas je predstavljena izložba „Okovani slogovi: umetnost i zarobljeničkim logorima 1941-1945“ autora Dunje Dušanić, Marijane Dujović i Nemanje Kalezića, koja se bavi stvaralaštvom zarobljenih pripadnika vojske Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Govoreći o izložbi koja se može videti u Galerijskom prostoru NBS, Dušanić je istakla da izložba predstavlja različite materijale i građu iz logora na području današnje Nemačke, Austrije, Poljske i Italije, koji imaju „veze sa muzičkim delatnostima, pozorištem, periodikom i fotografijama koji prate život zarobljenika“

Posetioci NBS mogu videti, između ostalog, rukom pisane i ilustrovane novine jugoslovenskih vojnih zarobljenika, poput „Logorskog ježa“ iz Osnabrika, na čijoj naslovnoj strani duhovito piše da će se „poštarina platiti na Zemunskom mostu“ i da „izlazi kad hoće“, kao i plakat koji za 26. avgust 1942. godine najavljuje predstavu „Skampolo“ u „Logorskom pozorištu“ u Aversu.

Izloženi su i predmeti kao što je vojna uniforma i cokule ili pribor za jelo, uz reprodukcije bakropisa Mila Milunovića (1897-1967) koje se pored stihova pesnika Milana Dedinca (1902-1966), poznatog po zbirci „Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211“, mogu naći i u pratećem katalogu.

Posle kapitulacije vojske Kraljevine Jugoslavije 17. aprila 1941. godine, Sile Osovine odvele su u ratno zarobljeništvo oko 350.000 vojnika i oficira, a ovaj broj se vremenom smanjio na oko 200.000 logoraša, mahom srpske nacionalnosti, smeštenih u preko 60 stalnih i privremenih logora kao što su bili Nirnberg, Zagan, Gerlic, Varburg, Barkenbirge, Hamerštajn, Akvapendente i drugi.

U opisu izložbe „Okovani slogovi“ podseća se da je za vojnike Kraljevine Jugoslavije zarobljeništvo bilo duboko traumatično, lično i kolektivno iskustvo, o čemu je „trag sačuvan u dnevničkim i memoarskim zapisima, u prozi i poeziji, na retkim fotografijama i crtežima“.

„Osim što svedoče o teškim uslovima života u logoru, praćenog emotivnim, političkim i ideološkim tenzijama, ovi tragovi nam otkrivaju i koliko je umetnost bila presudna za duhovni opstanak zarobljenika. Ne samo da su književnost, muzika i pozorište činili svakodnevnicu podnošljivijom, dajući joj privid smisla; logori su bili i tema i poprište nastanka danas nepravedno zaboravljenih umetničkih dela“, naveli su autori izložbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar