Izložba „Vez i čipka moje bake…“ u Manakovoj kući

BEOGRAD – Izložba „Vez i čipka moje bake – Istorija izrade čipke i veza u porodici Aleksandre Vučetić“, autorke Irene Fileki biće otvorena u četvrtak 26. decembra Manakovoj kući.
Izložba „priča“ o tri generacije žena u zemunskoj porodici koje povezuje znanje i umeće veza i izrade čipke, a izloženi su primerci veza i čipke koji pripadaju porodici Aleksandre Vučetić iz Zemuna.

Ideja je da se njihovim muzejskim predstavljanjem omogući podsticanje očuvanja porodičnih umeća i znanja.

Priča o porodičnom umeću je važan deo sveukupnih napora da se zaštiti nematerijalno kulturno nasleđe, ali i da se zabeleži istorija jedne porodice, odnosno njenih članica koje svojim „ženskim poslovima“ na istančan način ostavljaju trag u vremenu, navode u Etnografskom muzeju.
Reč je o tehnikama veza i čipke koje je Aleksandra Vučetić naučila od svoje bake Danice Milić, udate Ćurčić (1909-1984).

Aleksandra izrađuje čipku koju porodično zovu bele rade, koturići i zvezdice i vez sa nazivom stari srpski vez. Sva ta znanja potiču iz detinjstva i devojaštva Danice Milić i vezana su za selo Gospođinci u južnoj Bačkoj, život u mnogočlanoj porodici i kasnije za Zemun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar