Izložba web-dizajna

Svaki novi medij je u svojim prvim danima bio, pre svega, novi način prenošenja informacija, da bi se, u njegovom okrilju, vremenom uočavali novi kreativni potencijali. Danas govorimo o umetnosti radija i televizije, posebnom jeziku i gramatici ovih medija, umetničkim postupcima karakterističnim za njih. Na sličan način, i za najmlađi elektronski medij – Internet – vezuju se pojmovi web-art, net.art, cyber-art, kovanice koje ukazuju na to da su umetnici otkrili novo sredstvo izražavanja, i da „digitalno doba“ donosi novu umetnost.

Londonski Muzej dizajna, koji u svojim postavkama prati razvoj ove grane umetnosti kroz XX i XXI vek, svojoj postavci dodao je i novi segment: izložbu web-dizajna. Još jedan od pokazatelja da elektronsko i digitalno stvaralaštvo sve više pronalaze mesto među starijim oblicima umetnosti, i da su nova izražajna sredstva sve ravnopravnija u odnosu na „klasične“ forme. Web-dizajn je bio daleko od umetničke discipline u prvim danima postojanja: jednostavne HTML stranice nastajale su u „radionicama“ samoukih majstora, koji, verovatno, nisu ni sanjali da će se neka od njihovih dela jednom naći izložena i u prostorima galerija i muzeja.

Jedan od pionira web-dizajna je i Džošua Dejvis (Joshua Davis), čija su dela, rađena u Flash-u, dospela do londonskog Muzeja dizajna. Džošua je ovogodišnji dobitnik nagrade „Golden Nica“, koju dodeljuje žiri festivala Prix Ars Electronica, najstarije smotre digitalne umetnosti, koja se održava u austrijskom gradu Lincu svakog septembra, u organizaciji ORF radija. Manifestacija istražuje nove tokove stvaralaštva, predstavljajući inovativne forme i koncepte, a u 2001. godini održana je po 15. put. Radovi Džošue Dejvisa osvojili su nagradu u kategoriji „Net Vision/Net Excellence“, jednoj od ukupno pet oblasti koje festival obuhvata.

Pored Džošue Dejvisa, svoje mesto u londonskom Muzeju dizajna našli su i web-umetnici Danijel Braun (Daniel Brown) i Jugo Nakamura (Yugo Nakamura). Izložba je otvorena do 21. aprila, a možete je posetiti online, na adresi:

  • Designmuseum.org

    Korisne adrese:

  • Ars Electronica
  • Ars Electronica Festival
  • Prix Ars Electronica 2001

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar