Izložba „Žene u fokusu“ otvorena u Beogradu i Nišu

BEOGRAD – Izložba „Žene u fokusu“ otvorena je u EU info centrima u Beogradu i Nišu, a na izložbi je predstavljeno dvadeset naboljih fotografija istoimenog nagradnog foto konkursa, saopštili su organizatori.

Ovaj konkurs je deo kampanje kojom su se Delegacija EU u Srbiji i časopis „Nacionalna Geografija“ na srpskom jeziku pridružili međunarodnoj kampanji „16 aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Ideja iza ove inicijative je da skrenemo pažnju na žene koje ne samo da nas svakodnevno inspirišu svojom snagom, istrajnošću i kreativnošću, već nas podsećaju da su rodna ravnopravnost, osnaživanje žena i devojčica preduslovi održivog razvoja, društvene kohezije i prosperitetnog društva“, rekao je Pol-Anri Prese, šef za informacije, komunikacije i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nagrade autorima tri najbolje fotografije u kategoriji Najbolja fotografija građana i građanki, kao i najboljoj fotografiji koja je nastala u okviru projekta koji finansira Evropska unija u Srbiji, uručili su Pol-Anri Prese, šef za informacije, komunikacije i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji, i Igor Rill, urednik časopisa „Nacionalna Geografija“.

„Prijavio sam se na ovaj foto konkurs iz neke želje da odgovorim na temu na neki svoj način. S obzirom na to da imam priliku da fotografišem tu vrstu sporta često i upoznao sam devojku koju sam fotografisao, i uvek me je oduševljavala time što između toliko muškaraca ona jedina devojka koja se bavi tim sportom, koji je na neki način i surov. Ljudi često smatraju da žene nisu za tu vrstu sportova, što ja ne verujem, i što se i vidi na ovoj fotografiji, i bila mi je želja da prikažem da ta devojka, iako naizgled krhka, ona zapravo jaka i da može da se suprotstavi muškarcima koji su veći od nje“, rekao je Dejan Valek, autor najbolje fotografije Žena u muškom sportu u kategoriji Najbolja fotografija građana i građanki.

Najbolji radovi nagrađeni su vaučerima za foto opremu, a pobednička fotografija biće objavljena u januarskom izdanju časopisa „Nacionalna Geografija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar