Izložbe, koncert, filmovi… predstavljaju „Rijeku 2020“ u BG

BEOGRAD – Izložbe, koncert, projekcija filmova, tribina, gastronomija…čine predstavljanje projekta „Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture“ od večeras pa sve do 22. marta na nekoliko lokacija u Beogradu, najavili su organizatori u Kulturnom centru Beograd.

Emina Višnjić direktorka projekta „Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture“ kazala je da je otvaranje izložbe „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića zakazano za večeras u Kulturnom centru Beograda.

„Reč je o koautorskom projektu dvoje video umetnika iz Rijeke i Splita koji je nastao snimanjem u brodogradilištima 3. maj i Brodosplit i kroz komunikaciju sa smim radnicima. Audio i video materijal sa lokacija splistkog i riječkog brodogradilišta, montirani više – kanalnu instalaciju, koja se u galerijskom prostoru proteže kroz osam zvučnih i pet video kanala“, kazala je Višnjić.

Nakon otvaranja izložbe publika u Kulturnom centru Beograda biće u prilici da vidi izbor fotografija „Odnosi brodova i šampanjca“ Petra Trinajstića jednog od najproduktivnijih fotografa – hroničara Rijeke koji je svoj radni vek proveo u brodogradilištima.

U Kulturnom centru Grad 18. marta uveče biće organizovan „Delikatesni ponedeljak“ u kojem će konceptualni umetnik Tomislav Brajović u saradnji sa muzičarom Anjolijem pripremati za Beograđane „Bakalar na žlicu“ i „Kobasice sušene na buri u kiselom kupusu“, tipična radnička primorska jela.

Nakon toga biće otvorena izložba „Ponesi jedno od umetničkih dela kući“.

Reč je o radu konceptualnog italijanskog umetnika Cesarea Pietroiustija koji je u produkciji riječke Galerije SIZ proizveo 500 dela irađenih u tehnici ulje INA elta 5 i hrđa brodogradilišta „3. maj“ na papiru koje će posetioci KC Grad besplatno moći da ponesu kući.

Projekcija filmova „Tito u Kraljevici“ beogradskog i riječkog reditelj Nikole Lorencina, „Godine hrđe“ Andreja Koroljeva i „bauk“ Ibre hasanovića zakazana je za 20. mart u KC Grad.

Istog dana biće organizovana i tribina „A brodovi plove“ na kojoj će govoriti Andrej Korovljev i Ivan Salatić o ulozi umetnosti i filma u procesu dekonstrukcije ideoloških paradigmi i regionalnog ortačkog kapitalističkog modela.

Koncert poznate rok grupe „Fit“ biće održan 21. marta u beogradskom klubu Elektropionir, a žurka „Mile voli disko“ dan kasnije u KC Grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar