Izraelska trupa “Batševa ansambl” gostovala sinoć na BFI

BEOGRAD – Čuvena izraelska kompanija “Batševa ansambl” gostovala je sinoć na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum sa omnibus predstavom “Tri” koreografa Ohada Naharina, u okviru 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

Komad se već predstavio publici 1. aprila na istom mestu, a svoje druženje sa Srbijom još ne završava ovim drugim igranjem, jer će i sutra uveče izvesti treći put svoje scensko delo u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Ova trupa iz Tel Aviva ne dozvoljava snimanje TV kamerom ili foto aparatom delo “Tri”, po tome imaju radikalnu odluku i stroga pravila, tako da ti predstavnici medija nisu smeli da prisustvuju.

Svetska premijera ove fragmentarne predstave iz tri dela od punih sat vremena odigrana je još 2005. godine u čuvenom Suzan Delal Centru u Tel Avivu, a onda je i nedavno obnovljena.

Kako je rečeno u susretu sa medijima uoči premijernog gostovanja, Ohad Naharin je reditelj i koreograf koji svaki put ispočetka pravi predstavu kada krene da je obnavlja, nikad to više nisu ista dela. Tako je i “Tri” od davne 2005. godine na taj način obnovio, jer se susreo sa potpuno novim igračima, za vreme pandemije.

U aktuelnoj sezoni 2021/2022. nastala je nova verzija zahtevnog projekta “Tri” iako je u pitanju adaptacija, obnova starijeg komada.

On koristi novu energiju tih igrača, daje im posebnu slobodu da mogu izraziti svoju kreativnost i individualnost, prema rečima umetničke direktorke trupe Gili Navot, koja je nasledila Naharina na toj funkciji od 2018. godine.

Publika BFI u Madlenianumu je sinoć pratila razboj koreografske priče iz tri segmenta kao specifičan omnibus u postavci istog koreografa.

Prvi deo nosi naziv „Bellus“ i kako samo ime govori, označava lepotu, uključuje 10 izvanrednih igrača, koji veoma lagano uvode publiku u dešavanja na sceni u polu mraku, gotovo da omami, hipnotiše i opije gledaoce, vodeći ih na nepregledno prostranstvo. Taj fragment kao prolog triptiha – mini trilogije bio je najkraći i svaki sledeći je trajao duže od prethodnog.

Drugi deo je „Humus“, predstavlja zemlju kao esenciju, sa takođe 10 umetnika, i dalje u veoma smirujućem ritmu, kao da će predstava trajati satima i tek se zagreva bez žurbe.

Taj srednji nastavak je istakao svu veštinu mladih igrača, koji svoje telo na sceni prikazuju kao poeziju, vrhunsku umetnost, i svi su u nekoj vrsti zajedništva, uživaju jedni sa drugima u kolopletu majstorstva. Nakon svakog segmenta, jedan mladić je izlazio na pozornicu sa tabletom sa koga se drugi momak obraća i opisuje te celine koje su se desile i one koje će uslediti, kao vrsta vodiča kroz komad.

Treći i poslednji segment, ujedno i ubedljivo najduži bio je – „Sekus“ kao potvrda „onoga šta mi jesmo i šta jeste“, sa celim ansamblom izvođača.

Kao da je tada “proradila” cela predstava, jer iz jedne tame, letargije, obamrlosti, apatije i stanja ravnodušnosti, scensko delo sa ogromnom ekipom igrača je iznenada živnulo, svetla su bljesnula na sceni, svi su se kolektivno razbudili i uzbudili za spektakl uz emocije.

“Sekus” je pružio vrhunsku koreografiju sa duplo više izvođača kao zaista impresivan doživljaj za sva čula, i onda se pozornica Madlenianuma pretvorila u Brodvej, koliko je sve bilo dinamično, energično, brzo i veoma atraktivno.

Tada su umetnici igre bili rasuti uzduž cele scene, sve je delovalo kao da prisustvujemo nekim muzičkim tačkama u visokobudžetnim mjuziklima Amerike i Engleske, čak je zaličilo na generalnu probu nekog spektakla u nastajanju.

Time je finale ove mini trilogije nadmašilo sva očekivanja, pružilo istinsku svetlost i radost, i srećom je trajalo najduže, da malo istisne taj polu mrak i tišinu koja je vladala do tog trenutka.

Naravno, ovacije su potrajale, publika je na nogama aplaudirala veoma zadovoljna odgledanim, što je pohvala direkciji BFI, na čelu sa Ajom Jung, što dovodi vanserijske i mega uspešne projekte iz sveta.

Trenutna turneja trupe “Batševa ansambl” je prva nakon pandemije, i jedna od prvih stanica nakon dve godine apstinencije upravo je Srbija sa tri izvođenja – dva u Beogradu i jedan u Novom Sadu.

U aktuelnoj sezoni 2021/2022, izvođači “Batševa ansambla” na ovom komadu su: Yarden Bareket, Maya Botzer Simhon, César Brodermann, Emil Brukman, Nathan Ćipps, Guy Davidson, Li-En Hsu, Alma Karvat Shemesh, Roni Milatin, Dor Nahum, Tom Nišim, Danai Porat, Avigail Shafrir, Ido Toledano, Naomi Turnpo, Ofir Yannai, Roy Ariam, Adi Blumenreić, Adi Sćwarz, Gili Yaniv Amodai.

Muzika koja prati ove igrače varira, od klasike kao što su kompozicije Johana Sebastijana Baha do atrakcije – američke pop rok grupe „The Beać Boys“.

“Božije akrobate!” i “Hipnotišuća igra od prvog trenutka, estetsko i ushićeno iskustvo, komad koji miluje dušu, od koga ne želite da se rastanete”, zapisala je kritika u svetskim medijima o delu „Tri“.

Koreograf obično ne putuje sa trupom po svetu, ne daje intervjue, krije se od medija, nikada ne gostuje na televiziji, ali kako je otkrila Aja Jung, uoči premijere kod nas, Naharin je ipak došao u Beograd, inkognito, kao inače.

Kompanija Batševa zajedno sa Batševa ansamblom ima 40 igrača iz Izraela i iz inostranstva, ostvaruju preko 250 izvedenih predstava i oko 100.000 gledalaca godišnje.

Batševu kompaniju igre osnovala je 1964. baronica Batševa de Rotšild, a od 1989, sedište trupe je slavni Centar Suzan Delal u Tel Avivu.

Ohad Naharin je njihov stalni koreograf od 1974. godine, a od 1990. do 2018. godine bio je postavljen za umetničkog direktora Kompanije Batševa. Osnovao je pre tri decenije i podmladak glavne trupe – Batševa ansambl i od tada je stvorio preko 30 projekata za obe kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar