Jadi mladog Šekspira

Za sve one koji su uživali u filmu "Zaljubljeni Šekspir" nedavno se pojavilo i literarno izdanje koje se bavi životom verovatno najčuvenijeg dramskog pisca ikada. Naravno, zaplet nema veze sa pomenutim filmom, ali se bavi nekim poznatim faktima iz života Vilijema Šekspira.
Seriju biografija velikih umetnika u mladosti američka spisateljica Stefani Kauel otvorila je na najbolji mogući način, izuzetno uzbudljivim i kreativno "skrojenim" romanom "Glumci", pričom o mladom Šekspiru, njegovim mladalačkim nemirima, mnogim geografskim i kreativnim lutanjima, emotivnom i stvaralačkom sazrevanju. Autorka ističe da se striktno pridržavala svih poznatih činjenica, pri čemu je, naravno, davala i mašti na volju.
Priča počinje manje-više obično. Sa 20 godina, Vili, sin rukavičara, napušta suprugu Anu i porodicu i iz skučenog Stratforda odlazi u uzavreli London. Ostalo je, što bi se reklo, istorija.
Uvek željan novih znanja, iskustava i drugačijeg života od onog na koji je navikao – mladić vrlo brzo postaje glumac i ulazi u krug pozorišnih ljudi i pisaca kao što su Ben Džonson, Kristofer Marlo, Robert Grin ili Filip Henslo, svi u potrazi za bogatim mecenom koji bi plaćao njihovo pesničko i dramsko stvaralaštvo.
Šekspir svojim sonetima (pomalo zaboravljeno literarno štivo velikog genija) uspeva da privuče pažnju erla od Sautemptona, oni postaju prijatelji, sve dok se obojica ne zaljube u prelepu italijansku muzičarku Emiliju Basano.
Začarani ljubavni trougao za Šekspira postaje gotovo noćna mora, što spisateljica mudro koristi da bi prikazala njegovo duhovno sazrevanje i odluku da se usmeri na drugačije shvatanje ljudskih sudbina. Drugim rečima, da se pripremi za pisanje svojih velikih dela kao što su "Hamlet", "Kralj Lir", "Julije Cezar"…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sekspirstefani kauel
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milisav Kojić

    Prikaz knjige je dobar. Možda je trebalo da se doda da je od iste autorke objavljena i knjiga „Udati se za Mocarta“. Žao mi je što se retko na osnovu prikaza, ma kako bio kvalitetan ili informativan, može steći pravi utisak o kvalitetu knjige.